Lilit – crni Mjesec

Upoznajte Lilit – astrološki simbol slobodne, neukrotive stvaralačke energije sa ženskim predznakom, kojeg civilizacijska pravila i granice te dominantna yang energija nije uspjela zarobiti i iskorijeniti. Ona danas živi u predjelima našeg nesvjesnog, slobodno luta našim unutrašnjim krajolicima kao spontana, kreativna, nepokorena snaga duše.

U drevnim vremenima kad ljudski rod nije znao objasniti moćne sile prirode koje su uvjetovale i kontrolirale život, mogao ih je shvatiti jedino tako da ih oblikuje u nadnaravna bića. Sile prirode su tako postale bogovi i božice, vile i vilenjaci, anđeli ili demoni. Kad su dobile ljudsko obličje i božansku narav, bilo ih je moguće odobrovoljiti i ublažiti njihovo djelovanje molitvama i ritualima. Danas znamo gotovo sve o tajnama prirode. Naš um će posve lako prihvatiti znanstvena objašnjenja, no naše vlastito nesvjesno još uvijek će s više uzbuđenja i zadovoljstva uroniti u mitove i priče. A priča o Lilit, misterioznoj božici crnog mjeseca počinje još u doba drevnih gradova-država Mezopotamije. Lilit je u Mezopotamiji prikazivana kao prekrasna krilata žena, stopala poput ptičjih kandža. Podno njenih nogu su dva lava, moćne životinje kraljevskog dostojanstva i snage, a okružuju je dvije sove, simboli sveobuhvatnog znanja. Premda se arheolozi ne slažu u potpunosti tko je ta žena, očito je da je bila božica, personifikacija snage i mudrosti. Ipak, s usponom onoga što zovemo civilizacijom počela je i dominacija yang energije. Yang energije sa svojom kulturom rata, vladajućih elita i propovjedničkog zanosa koji ne dopušta nikakva odstupanja od jedne istine, učinile su sve da tijekom stoljaća povijesti ovladaju, kontroliraju, potisnu pa i demoniziraju yin energije.

Crni mjesec

Da bismo bolje shvatili značenje Lilit, odmaknimo se nakratko od mitova do racionalnog objašnjenja te posebne astrološke točke. Lilit ne postoji kao stvarno nebesko tijelo, već je poput mjesečevih čvorova posebna točka na putanji mjeseca. Mjesečeva putanja oko Zemlje opisuje ponešto nepravilnu elipsu. Elipsa je geometrijsko tijelo s dva žarišta. Kad je mjesec najbliže Zemlji, u točki koja se u astronomiji naziva perigej, Zemlja je žarite tog dijela elipse. Kad je Mjesec najudaljeniji od Zemlje, u apogeju, blizu je drugog žarišta elipse. To drugo žarište je prazno! Iz potrebe našeg uma da sve lijepo posloži, da svemir bude uredan i simetričan, nastala je ideja da je ta prazna točka simbolički važna i da je ne smijemo zanemariti. U našoj kulturi i razumijevanju svijeta sve postoji kao suprotnost, kao svjetlost i tama, pa je uz onaj osvjetljeni Mjesec kojeg vidimo na nebu, nastao i onaj zamišljeni, crni mjesec. U tu su točku već drevni astrolozi Babilona i Asirije smjestili imaginarno tijelo – Lilit. Sunce je izvor svjetlosti u kojeg ne možemo izravno gledati. Tek kad se odražava kao blaga svjetlost Mjeseca možemo je gledati na siguran način. Stoga je Mjesec neka vrsta glasnika, pronositelja vitalne energije koju simbolizira Sunce. Crni mjesec Lilit je “negativ”, dvojnica, nevidljiva i tajanstvena, no ona koja će nadopuniti i uravnotežiti te temeljne energije života. Umjesto mitova i božanskih bića, danas ćemo značenje svjetlosti i tame lakše shvatiti kao svijest i nesvjesno.

Znamo da možemo upravljati svojim životom i da imamo slobodnu volju, no ipak postoji  jedna sila koja je moćnija od slobodne volje i snage našeg uma – a to je naše nesvjesno. S pojavom i razvojem psihologije, a osobito u opusu njenih pionira Freuda i Junga počeli smo otkrivati i razumijevati taj skriveni, tajnoviti dio sebe. Moćne sile našeg osobnog nesvjesnog mogu imati pozitivan izričaj i predstavljaju snažno korijenje koje nas povezuje sa snagom i mudrošću života. No u nesvjesnom stanuju i drugi stanovnici. Carl Gustav Jung utemeljio je psihološki pojam sjene te naglašavao važnost rada sa sjenom, s vlastitim nesvjesnim energijama. To znači osvijestiti i prihvatiti one dijelove sebe koje smo odbacili ili ih potiskujemo jer su društveno neprihvatljivi ili previše bolni. Ako ostanu neosvješteni mogu sabotirati naše svjesne ciljeve ili dovesti do destruktivnog ponašanja. Nesvjesno je u astrološkom smislu povezano s energijama “vanjskih planeta” Urana, Neptuna i Plutona, te sa simbolikom Lilit – crnoga Mjeseca.

I Lilit je, kao i gotovo svaka ženska energija personificirana nekom božicom, već od najranijih dana civilizacije postupno prikazivana kao opasno, zlo, demonsko biće. Moćne i mudre božice prije ili kasnije dobile bi mračno i prijeteće značenje. U judeo-kršćanskoj mitologiji Lilit je prva Adamova žena. Adam je nije mogao podčiniti svojoj volji, pokoriti i oduzeti joj njenu snagu, a Lilit je pobjegla iz Raja i postala “demonsko” biće. To je slikovit opis nemogućnosti da se nosimo s energijama nesvjesnog, pa umjesto da nađemo načine da ih osvijestimo, još ih više potiskujemo. U mraku neznanja i strahova te energije će postati destruktivne – a tu je simboliku na sebe preuzela Lilit.

Gospodarica životnih ciklusa

Lilit je neukrotiva ženska energija koja od svakog ljudskog bića, i žena i muškaraca, traži da budu autentični, vjerni sebi. Ona simbolizira povjerenje koje imamo u vlastite snage i u svoju jedinstvenost. Simbol je sposobnosti da budemo istovremeno snažni i nježni, da plešemo ples života ne bojeći se promjena, ne bojeći se novog i nepoznatog. Njegujući sve što smo stvorili, znamo kad je potrebno krenuti dalje. Zbog svoje sposobnosti da prepozna kad je vrijeme da se sve ono što je stvoreno ostavi i krene dalje, zbog mudrosti da prepozna ciklus život-smrt-život, Lilit je pripisana uloga razarateljice. No ona ne razara zato što želi nešto rušiti, dominirati ili osvajati – to je yang energija koja ne razumije nikakve drugačije motive iz kojih bi se bilo kakvo rušenje moglo dogoditi. Mudra yin energija zna da se u novi krug života koji će biti bolji i koji će podržati razvoj života može ući  samo kad se ostave ili poruše stari i istrošeni oblici života. U tom je smislu Lilit prirodna gospodarica životnih ciklusa. Lilit ima u sebi snagu i mudrost same Majke zemlje čije cikluse svi mi živimo, a sve smo ih manje svjesni i sve ih manje poštujemo. Povratak svjesnosti o Zemlji kao velikoj božici koja daruje život, njeguje ga i brine se da se makne sve suvišno što priječi nastanak novog života, prisutniji je posljednjih desetljeća, no prisutnija je i sve snažnija opozicija toj stvaralačkoj ženskoj energiji. A bez ravnoteže yin i yang energija nema života, bar ne dugoročno.

Lilit je ono o čemu piše Clarissa Pinkola Estes u danas već legendarnoj knjizi Žene koje trče s vukovima: “Ona je život/smrt/život, ona je inkubator. Ona je intuicija, ona je vizionarka, ona pažljivo sluša, ona je odanog srca. Ohrabruje ljude da ostanu višejezični; da tečno govore jezik snova, strasti i pjesništva. Ona šapuće u noćnim snovima, u krajoliku ženske duše ostavlja grubu vlas kose i blatnjave otiske stopala. Ona će ispuniti žene čežnjom da je pronađu, da je oslobode i vole.”

Lilit u natalnom horoskopu

Lilit simbolizira samosvijest, nepokornu narav koja će uvijek negdje i nekako djelovati buntovnički. A biti svoj i biti buntovan nije lako, ni muškarcima ni ženama. Potrebna je hrabrost za iskoračiti izvan običaja, navika i pravila te zauzeti se za sebe i sve ono što nam je važno. Lilit je stvaralačka sila koja nas hrabri da prihvatimo prirodne cikluse života, da puštamo i otvaramo se novom. U astrološkom znaku ona sugerira na koje smo teme posebno osjetljivi i gdje se nećemo dati ukalupiti. To je izvorna energija, mogli bismo reći pomalo sirova, koja ne dozvoljava da joj civilizacijska pravila oduzimaju životnu snagu.

Ako se Lilit nađe u društvu s vašim Suncem, Mjesecom, podznakom ili nekim osobnim planetom (Merkur, Venera i Mars), njena će energija izbijati ispod površine poput povremenih erupcija vulkana i izvlačiti vas iz vaše sigurne zone. Ako se nalazi u znaku u kojem u vašem natalnom horoskopu nema tih planeta, njen ćete utjecaj osjetiti neznatno, premda ćete i dalje biti osjetljiviji na teme koje simbolizira taj znak.

Crni mjesec – Lilit, ne treba pomiješati s asteroidom kojem je dodijeljeno to isto ime. Premda istoimeni asteroid ima slično simboličko značenje, često se Lilit opisuje izrazito negativno i destruktivno. Uzrok tome je pomanjkanje dubljeg razumijevanja i strahom obojeno jednoobrazno yang gledište koje nastoji zadržati svoj dominanti položaj. Da biste pronašli gdje je Lilit – crni Mjesec u vašem horoskopu posjetite neku od web stranica, primjerice: https://astrolibrary.org/black-moon-lilith-calculator/

Lilit uznemiravajuća

Lilit će jako uznemiriti znakove koji trebaju pravila, sigurnost i navike. To su Bik, Djevica i Jarac. Ona će poput kamenčića u cipeli bockati i žuljati, u neočekivanim trenucima sabotirati neobičnim ponašanjem. Premda visoko cijenite uhodani ritam života, a red, organizacija i stabilni emotivni odnosi daju vam osjećaj sigurnosti, u sebi ćete istovremeno osjećati neki duboki otpor svemu tome. Moguće je da se povremeno pokažete neodgovornim, buntovnim, zločestim djetetom koje namjerno iskušava koliko može pomaknuti granice. Njena negativna strana budi se ako joj ne date dovoljno prostora da slobodno djeluje, a može vas dovesti do pretjerane ovisnosti o materijalnom, do krutih pravila koja guše život i ljubav u vama. Zapitajte se što vam znače granice i pravila. Možete li svjesno raditi na tome da ih iskušavate, pomičete, propitkujete? Ne morate ih se odreći ili ih odbaciti, ali se možete osjećati ugodnije  ako ih neprestano malo po malo širite.

Lilit mudra

Blizanci, Strijelac, Vodenjak i Škorpion sretni su kad traže odgovore na bezbrojna pitanja o životu koja ih zaokupljaju. Premda će Lilit u svakom od tih znakova na drugačiji način tražiti odgovore, zajednička crta je u velikoj znatiželji, intelektualnom nemiru, originalnim idejama koje vode prema dubljem razumijevanju života. Lilit u nekom od ovih znakova potaknut će vas da posvuda tražite odgovore: u knjigama, u životu ili u sebi; u dubinama ili širinama znanja i izazova koje nudi život. U svijetu ideja ne postoje granice pa Lilit ovdje ima dovoljno prostora i slobode da vas potakne na istraživanje, razotkrivanje tajna, na avanture duha. Možda ćete podučavati ili pisati na neki pomalo suberzivan način. Prije ili kasnije steći ćete golemo znanje, no ono može ostati suhoparno i beživotno. Ako joj dopustite, Lilit će vas odvesti na neugodno područje predrasuda, osuđivanja, intelektualnog snobizma ili ćete jednostavno preoštrim jezikom i prevelikom izravnošću ranjavati ljude oko sebe. Vaš je zadatak vjerovati intuiciji te svoje znanje transformirati u duboku mudrost.

Lilit slobodna

Lilit u znakovima koji visoko cijene neovisnost i žele istaknuti svoj ego, poput Ovna i Lava, moći će razmahati svoja krila. Potiče vašu sposobnost da neustrašivo slijedite svoje instinkte i nagone. Ona u vama živi snažno kao spontanost kojom se krećete kroz život, kao glad za izazovima, kao mogućnost da kreativno ostvarujete sebe. Ohrabruje vas da se igrate, da dramatizirate, da budete romantični, vatrenog srca, velikodušni i uvijek okrenuti sunčanoj strani života. No njena energija u vama može probuditi neumjerenost i odvesti vas na mračnu stranu: bezobzirnost prema drugima, sposobnost da nemilosrdno porušite sve što vam stoji na putu ili uništite konkurenciju. Možete postati previše osjetljivi na vlastitu važnost, a pri tome podcjenjivati druge. Možete biti egocentrični i egoistični, biti pomalo divlji. Vaš je zadatak da uključite druge ljude ravnopravno i s poštovanjem u svoje ciljeve. Vaša je velikodušnost bezgranična, vaše je srce golemo, neka ih vaša Lilit dijeli radosno.

Lilit nježna

Lilit u Raku, Ribama i Vagi zna stvoriti posebno ozračje u intimnim vezama i svim vrstama odnosa s drugim ljudima. Ohrabrit će vas da budete spontani u stvaranju emotivnih veza, u stvaranju sklada, poštovanja i ljubavi. Njena je glavna odlika nježnost, no to ne znači da neće propitkivati romantičnu ljubav i sve one nevidljive sile koje povezuju ljude. Sposobnost da budete brižni, suosjećajni i puni razumijevanja s Lilit će dobiti i jednu neuobičajenu dimenziju: znat ćete vrlo dobro kad reći ne, kad biti odlučni ili strogi kako biste zaštitili one koje volite na način koji oni možda i neće prepoznati kao ljubav i zaštitu. Posjedujete duboku mudrost srca koja razumije životne cikluse pa ćete biti u stanju, unatoč svojim strahovima, raskinuti vezu kad uočite da ne vodi nikamo, ili uskratiti pomoć kad osjetite da je to samo prividno produžavanje umjetno stvorene sigurnosti koja ne donosi pravo rješenje. Ako vas Lilit povuče na mračnu stranu, možete biti emotivno ovisni o drugima, preosjetljivi i zahtjevni. Zadatak je voljeti mudro i pomoći da se prirodni ciklusi života, vašeg i vaših bližnjih, odvijaju bez smetnje.

 

Preuzmite pdf: Lilit – crni mjesec

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa.