Kreativnost

Kreativnost je poput čarolije. Iz nevidljivih sila unutrašnjeg svijeta osjećaja, ideja i vizija, u procesu stvaranja nastaje oblik, zvuk, ljepota ili umjetnost. Ne moramo biti umjetnici da bismo stvarali ono što odražava stanje našeg unutrašnjeg svijeta. Svatko od nas osjeća kreativne porive, a načini na koje ih izražavamo jedinstveni su izraz naše osobnosti. Provjerite kako astrologija objašnjava našu kreativnost.

Kreativnost bismo mogli opisati kao potrebu i sposobnost da izrazimo svoje osjećaje, ideje ili vizije na neki konkretan način. Naš unutrašnji svijet krije raznolike osjećaje i raspoloženja, bezbrojne ideje i vizije. Neke su od njih slabašne ili nejasne, ali neke nas zaokupljaju, igramo se njima, posvećujemo im pozornost pa njihova snaga jača. Proces kreativnosti jednako je tajnovit kao što su to i ljudski osjećaji. Skrivene sile naše nutrine pokreću na djelovanje pa ćemo ih prije ili kasnije željeti izraziti i dati im oblik. Unutrašnji poriv za stvaranjem, iznenadni uvid kojeg zovemo nadahnućem pojavljuje se nepredvidljivo, mami nas da uhvatimo njegove kreativne tokove i zaplovimo u avanturu stvaranja. Nadahnuće je poput igre, da bismo se s lakoćom prepustili kreativnim procesima, poželjno je zadržati nesputanost i s veseljem i otvorenošću prepustiti se stvaranju.

Spremnost na igru

Nesputanost i spremnost na igru snaži našu kreativnost. Nema pravila, ne moramo stvarati ništa korisno ili upotrebljivo. Smijemo gubiti vrijeme, iskušavati tehnike i načine kako u stvarnost prenijeti ono što se krije u nutrini. Ako smo savladali vještine poput sviranja glazbenog instrumenta, upoznali slikarske tehnike ili tehniku izrade keramike, možda ćemo se lakše i sigurnije kreativno izražavati. No načini na koje možemo izraziti svoju kreativnost tako su mnogobrojni i jedinstveni, baš kao što smo i mi jedinstvene osobnosti.  Kreativnost nije rezervirana samo za umjetnike. Svakog jutra kad biramo boju odjeće koju ćemo odjenuti možemo biti kreativni. Svaki put kad pospremamo dom i razmještamo jastučiće i ukrasne predmete ili aranžiramo cvijeće smo kreativni. Svaki put kad spontano zapjevamo dok kuhamo ručak ili se tuširamo otvaramo svoje unutrašnje svjetove i dopuštamo da nas ponese spontanost i zaigranost naših raspoloženja. Kreativni smo kad ukrašavamo rođendansku tortu za svoje dijete, kad sadimo ruže ili kad plešemo pokretani nevidljivim ritmom svog srca.

Kreativnost je važna za zdravlje jer nam pomaže da upoznamo sebe. Ne samo da ćemo lakše prepoznati svoja unutrašnja raspoloženja i stanja, već ćemo raditi s tim unutrašnjim energijama. Često nas upravo složeni, teški i frustrirajući osjećaji mogu potaknuti na stvaranje. Pišemo tužne pjesme zbog izgubljene ljubavi ili pečemo kolače kako bismo utažili emotivnu glad. To je odličan način da izbacimo snažne osjećaje iz svoje nutrine, gdje mogu stvarati štetu i bolesti. Kreativnost nam pomaže da upoznamo sebe,  da kroz ono što stvaramo i kako stvaramo prepoznamo svoje potrebe, otkrijemo što nam nedostaje ili osjetimo zadovoljstvo i sigurnost.

Svatko je od nas kreativan, no načini izražavanja su različiti. Postoje izrazito materijalni načini izražavanja, kad je rezultat kreativnih procesa čvrsti, materijalni oblik. To su svi oblici likovnog izražavanja, slikarstvo, kiparstvo ili arhitektura. No to može biti i izrada nakita, šivanje odjeće, izrada kućice za ptice, lončarije ili izrada i ukrašavanje kolača, kuhanje ili vrtlarstvo. Kreativnost ne mora uvijek biti vezana za izradu materijalnih predmeta. Glazba, gluma, ples ili pisanje vrlo intenzivno prenose ljepotu i dramatičnost zbivanja u unutrašnjim svjetovima, a svojim univerzalnim izričajem razumljivi su svima, nadrastajući granice rasa ili religija.

Astrologija nam pomaže da shvatimo motivaciju kreativnog izražavanja pojedinih astroloških znakova. Premda su unutrašnje emotivne i psihičke energije pokretači svih kreativnih procesa, svaki će astrološki znak imati specifičan pristup, razlog i način kreativnog izražavanja.

Kreativnost kao izražavanje unutrašnjih raspoloženja – Rak, Škorpion, Ribe

Rak, Škorpion i Ribe imaju posebno naglašene emotivne energije. Pokreću ih osjećaji, a njihov je unutrašnji svijet aktivan i vrlo bogat. Smatraju se najvećim kreativcima od svih astroloških znakova i često će birati karijere vezane za umjetnost. U svom kreativnom izražavanju vodeni znakovi će najprije izražavati unutrašnja raspoloženja koja se stalno mijenjaju. Frustrirajući osjećaji poput tuge ili razočaranja mogu biti snažniji motiv od osjećaja sreće. Ljepota onog što stvaraju nije presudni čimbenik, izražajnost osjećaja je najvažnija.

Način kreativnog izražavanja pripadnika vodenih znakova jednako je bogat i raznolik kao što su i stalne promjene njihovih unutrašnjih stanja. S jednakom lakoćom koriste gotovo sve tehnike, glazbu, ples, likovnost, glumu ili „sasvim obično“ uzgajanje cvijeća ili kuhanje. Duboko razumiju glazbu čije fluidne energije najbolje odražavaju čežnje njihova srca i senzibilnost na sve što se događa oko njih. Bujna mašta daje im odličnu sposobnost vizualizacije pa je likovnost vrlo izražena. Odlično crtaju i slikaju, posebno Rak, imaju izražen osjećaja za boje. Ribe su osobito uspješne u fotografiji jer će nepogrešivom intuicijom pronaći pravi motiv u pravom trenutku. Strastveni Škorpion će kroz glazbu, riječi ili slikanje naći najbolji način da iz sebe izbaci snažne emotivne naboje koje skriva u dubinama svog unutrašnjeg svijeta, a često je sklon provokaciji. Kreativno izražavanje je siguran način da postavi sebi i drugima neugodna pitanja i istraži tabu teme.

Kreativnost kao stvaranje vrijednosti i ljepote – Bik, Djevica, Jarac

Bik, Djevica i Jarac svoje će kreativne energije najradije izraziti stvaranjem nečeg opipljivog, kroz materijalni oblik. Osjećaji i ideje utkani u oblik koji ima ljepotu i značaj daju duboki osjećaj unutrašnjeg zadovoljstva i sigurnosti. Za njih i za osobu kojoj su namijenjeni, imat će posebnu, osobnu vrijednost. Pripadnici zemljanih znakova u svom će kreativnom izražavanju pozornost usmjeriti na kvalitetu i preciznost izrade. Cijene klasične vrijednosti i ljepotu, nisu skloni apstrakciji ili eksperimentiranju. Veseli ih kad se njihovo stvaralaštvo može praktično iskoristiti. Vrlo su maštoviti u svakodnevnim, praktičnim stvarima, pa će već i od jutarnje kave stvoriti mali kreativni ritual. Spretni u radu rukama izrađivat će predmete od svih vrsta materijala, drva, kamena, tkanina.

Bik ima izraženije aspiracije prema umjetnosti pa će rado izrađivati nakit ili se okušati u slikarstvu i unutrašnjem uređenju. Poznat je po lijepom glasu pa će pjevanje biti važan dio kreativnog izričaja. Djevica ima spretne ruke i dobro oko za detalje. Savršeno će izvesti repliku slike nekog poznatog slikara, komad nakita ili sašiti odjeću koju je vidjela na modnoj pisti. Djevica ima i veliki dar za pisanje. Jarac je sklon većim konstrukcijama poput izrade namještaja i korisnih kućnih predmeta. Svi zemljani znakovi svoju će potrebu za kreativnim izražavanjem zadovoljiti i uzgojem cvijeća ili kuhanjem.

Kreativnost kao izražavanje ideja – Blizanci, Vaga, Vodenjak

Brz i aktivan um pripadnika zračnih znakova stvara obilje ideja. Te su ideje motivacijski pokretač kreativnosti. U objektivnom svijetu ideja moguće je stvoriti savršenstvo, a energije razuma i logike stvaraju red. Stoga Blizanci, Vaga i Vodenjak vole sklad i simetriju. Osjetljivi su na ljepotu u svemu što stvaraju. Njihove su kreacije uvijek pune simboličkog značenja jer je jako važno prenijeti određenu poruku. Sklonost ljepoti i simetriji daje im dobro oko za likovne umjetnosti i arhitekturu. Važan je sklad proporcija, a zračni znakovi uživaju otkrivajući simbolično značenje umjetnosti. Ne bježe od apstraktnog izražavanja, premda jednako cijene klasične vrijednosti.

Pripadnici zračnih znakova vrlo su komunikativni pa će svoju kreativnost lako izraziti riječima, osobito Blizanci. U pisanju proze, poezije ili govorništvu najlakše će prenijeti ideje. Rado će se okušati u unutrašnjem uređenju svog životnog prostora pa čak i sami oblikovati dijelove namještaja, možda izraditi keramičke predmete i ukrase za dom. U tome će prednjačiti Vaga. Vodenjak je izrazito originalan, sklon avangardi. Organizirat će večeri poezije ili izložbe, obožava sudjelovati u performansima s većom grupom ljudi. Zračni znakovi vrlo su društveni pa će njihova kreativnost doći do izražaja u organizaciji različitih društvenih događanja. Večera za prijatelje uz vino, glazbu i pametne razgovore izraz je njihovog društvenog umijeća i spontani kreativni proces.

Kreativnost kao izraz osobnosti – Ovan, Lav, Strijelac

Ovan, Lav i Strijelac u svakoj životnoj situaciji imaju potrebu izraziti svoju osobnost. Motivacija njihovog kreativnog stvaranja je izražavanje vlastitih vrlina, vlastite posebnosti, jedinstvenosti, osobnih vizija. To je razlog zašto pripadnici vatrenih znakova vole biti u središtu pozornosti prepuštajući se tokovima kreativnih sila. Omiljeni i posve prirođeni način izražavanja su različiti oblici zabavljanja publike poput glume, pjevanja, plesa, različitih performansa ili jednostavno pričanje viceva. Njihov zabavljački dar dobro je izražen, a u tome prednjači Lav. Vole pokret pa će njihovo tijelo biti odličan medij kreativnog izražavanja. Vesele ih svi oblici plesa i sporta, u čemu najviše uživa Strijelac. Kad osjete da ih okolina dobro prihvaća, vatreni će se znakovi prepustiti spontanom toku kreativnih sila i dopustiti im da ih povedu u improvizacije.

Vatreni znakovi imaju bujne vizije, vrlo živu maštu i odlično mogu vizualizirati svoje ideje. Rado se izražavaju živim bojama. Njihova sklonost bojama lako će ih odvesti do mode, slikarstva i grafičkog dizajna. Pripadnici vatrenih znakova često će se baviti dizajnom i kućnom okruženju dati svoj osobni kreativni pečat. Vole apstrakciju i skloni su avangardnim idejama. U svom kreativnom izražavanju mogu biti vrlo inovativni, osobito Ovan. Svi vatreni znakovi vrlo su strastveni i temperamentni pa sve što stvaraju ima pečat živopisne, bujne, dramatične, glasne i nezaboravne energije.

Napisala Senka Ljubić

Preuzmite pdf: Kreativnost

Tekst je objavljen u magazinu Sensa.