Moć skrivena u kamenu

U našim se kutijicama s nakitom sigurno može pronaći poneki kristal, poludragi kamen ili pravi dragulj. Neke smo birali, neke naslijedili, neke dobili na dar. I dok neke često nosimo, drugi spavaju skriveni u tami naših slatkih skrovišta. Upoznajmo njihovu moć! Uz pomoć zvijezda, odaberimo pravi kamen koji će u našim rukama zasjati posebnim sjajem i pomoći ostvarenju naših želja.

Kristali, dragulji, poludrago kamenje i skupocjeni prirodni materijali oduvijek su razbuđivali maštu. Njihove boje, sposobnost da uhvate svjetlost, njihova dragocjenost pokrenula je priče i legende koje su opisivale tajnovitu moć kojom zrače. Njihova divlja ljepota sazrijeva duboko skrivena u stijenama, zakopana u kamenu ili u morskim dubinama. Valja se dobro potruditi da se otkriju ti darovi same Zemlje.

Začudna preobrazba obične stijene u intenzivnu boju, u blistavi, prozirni kristal neporecive ljepote simbolizirala je u duhovnom smislu mogućnost preobrazbe neugledne, obične tvari u savršenstvo. Dragulji su se brusili kako bi se istaknula njihova ljepota, baš kao što se i ljudska duša treba brusiti duhovnim tehnikama kako bi zasjala u svojoj čistoj ljepoti. Zato su i postali poželjan ukras, simboli duha koji može dosegnuti savršenstvo.

Smatra se da svaki kristal, poludragi kamen ili dragulj vibrira određenom energijom koja korespondira i s našim energetskim središtima – čakrama. Svjetlost se razlama kroz njihovu prozirnu strukturu u spektru specifičnih boja koja djeluje poput prizme, koncentrira i fokusira svjetlost u naše tijelo. Pravilno odabrani, pomažu uravnoteženju našeg energetskog polja. Tako lakše postižemo pozitivne rezultate u svakom aspektu života: osjećaj svrhe i snage, sigurnosti, bogatstva, zdravlja i lakoće življenja. Moć ipak nisu pokazivali u svačijim rukama. Samo su u pravim rukama mogli zasjati sjajem koji je otkrivao njihova skrivena svojstva i djelovao na čudotvoran način. Zanimljiva je to misao jer, ako smo u prilici odabrati za sebe neki od tih dragocjenih kamenčića, nije loše znati koji bi od njih mogao zasjati u našim rukama. Uglavnom ih biramo nesvjesno, prema boji i vibraciji koje odgovaraju našem trenutačnom emocionalnom i mentalnom stanju.

No svaki astrološki planet ima svoju vibraciju, a svaki planet ima znak kojim vlada! To nam omogućava da odaberemo kamen čija će energetska vibracija odgovarati vibraciji našeg bića. Provjerite što odgovara vašem znaku i podznaku. No to nije jedini kriterij odabira. Ako želite naglasiti određene osobine u svom životu, možda nije loše odabrati odgovarajući privjesak, ogrlicu ili prsten kako biste pojačali željene vibracije i možda pospješili ostvarenje svojih želja! Ukras ili nešto više od toga? Isprobajte sami!

JANTAR  – simbol uspjeha

Topao, zlatnog sjaja, proziran, jantar je fosilizirana smola, žarko žute boje. On je poput tople svjetlosti zatočene u čvrsti oblik, a njegov je planetarni pokrovitelj samo Sunce. Jantar je simbol moći, autoriteta, predvodničkih sposobnosti. Zlatna svjetlost koja se prelama kroz jantar boja je blagostanja, kraljevskog dostojanstva, potiče osjećaj veličanstvenosti.

Smatra se da jantar daje snagu da se pobijedi svaki protivnik, donosi nagradu za predan rad. Ako želite učvrstiti svoje samopouzdanje i pojačati dojam moćnog autoriteta, ukrasite se jantarom. Jantar budi energiju, poticajan je i stoga ga odaberite kad započinjete neki važan posao ili u velikoj završnici projekta ili poduhvata koji vam je od najveće važnosti. Simbol je vašeg osobnog uspjeha i nosite ga ponosno. Ako je moguće, odaberite krupne, dramatične komade ili bogate, višestruke ogrlice.

Posebno odgovara Lavu

BISER – diskretna moć blagostanja i elegancije

Biser je skupocjeni dar mora koji očarava svojom sjajnom bjelinom. Njegova čednost i čistoća simboli su dugovječnosti i vitalnosti, inteligencije i dobrote. Osvježit će svako lice, podariti mu dio svog sjaja i očarati dojmljivom elegancijom. Osim bijeli, biseri mogu biti i ružičasti, žućkasti, čak i crni. U hinduističkoj tradiciji smatra se da nošenje bisera priziva blagoslov Lakšmi, boginje blagostanja. Bijeli biser simbol je duhovnog napretka i blagostanja, žućkasti biser simbol je materijalnog blagostanja, a ružičasti će pojačati vašu inteligenciju i moć.

Planetarni pokrovitelj bisera je Mjesec, pa ako želite u određenom trenutku svog života naglasiti i pojačati osjećaj sigurnosti, zaštititi obiteljske vrijednosti ili očuvati tradiciju, ukrasite se biserom. Biseri pomažu u stabiliziranju raspoloženja i održavanju vedrine duha.

Posebno odgovara Raku i Biku

ŽAD –  štit od negativnih vibracija

Od davnina je žad bio simbol kraljevske moći. Uz razne nijanse zelene, nešto su rjeđe nijanse bijele, krem, žute i ljubičaste boje. Žad ima jedinstvenu sposobnost da ne upija nikakvu negativnu energiju. Poznato je da drago kamenje i kristali upijaju energiju iz okoline, pa ih povremeno treba „prazniti“ tako da ih izložimo sunčevoj svjetlosti ili ispiremo u tekućoj hladnoj vodi. No žad je posve otporan pa je njegova sposobnost zaštite od svih negativnih sila bila na visokoj cijeni.

Njegov je planetarni pokrovitelj Merkur. Vibracijska energija žada je mogla ojačati intelektualne sposobnosti. Zaštita koju pruža jamči duševni mir. Pomaže pri meditaciji. Ako ste često pod stresom, razmislite o malo žada, koji će uz to i vaše pokrete učiniti smirenijim i elegantnijim. Bez obzira kojem znaku pripadate, lako ćete se sprijateljiti sa žadom.

Posebno odgovara Djevici i Blizancima

RUŽIČASTI KVARC – otkrijte svoju romantičnu prirodu

Nježni ružičasti kvarc simbol je ljubavi i probudit će vaše romantične čežnje. Kad vam srce šalje poruku da mu treba više pažnje, neka vam u tome pomogne ružičasti kvarc. Njegova vibracija donosi mir u srce, pomaže da iz njega pustite da ode sve što vas tišti. Mirno srce otvoreno čudesnosti svijeta lakše će privući novu ljubav ili osvježiti i učvrstiti postojeću vezu. No ljubav može biti opasna igra koja može duboko povrijediti srce koje se otvorilo s puno povjerenja. Ružičasti kvarc po starim predajama ublažava boli ranjenog srca, smiruje gubitak i potiče praštanje.

Venera je planetarna pokroviteljica ružičastog kvarca. Ona je simbol veza, ali i materijalnih vrijednosti, pa se smatra da ružičasti kvarc simbolizira dobar ishod u novčanim poslovima, transparentne i povoljne poslovne ugovore.

Posebno odgovara Vagi, Ribama i Biku

CRVENI KORALJ – istaknite svoju osobnost

Vatra morskih dubina, crveni koralj, svojom zanimljivom strukturom neukrotivih grančica privlačan je ukras. Rjeđe ćemo ga naći ukroćenog u oble i pravilne komade. Najčešće ga nalazimo u čupavoj niski nepravilnih oblika koji izazivaju svojom drskošću. Ako ga odaberete kao ukras, šaljete poruku: sa mnom neće biti lako, ja sam izazovna i zahtjevna osoba, prštim od životne energije! Crvena boja poziva na akciju! Njen je planetarni pokrovitelj Mars.

Crveni koralj je simbol vitalnosti, inicijative i hrabrosti. Koralj potiče samosvijest, suptilno ističe crtu zavodljivosti i zahtjevan je nakit kojeg ćete nositi kad ste spremni prihvatiti izazove i nesputano iskazati svoje želje. On potiče stanje pripravnosti, ohrabruje na djelovanje. Takav dramatičan nakit odaberite kad želite istaknuti svoju osobnost, ohrabriti se da uzmete ono što želite!

Posebno odgovara Ovnu i Škorpionu

TIRKIZ – radost života

Plavo-zelena intenzivna i otvorena boja tirkiza simbolizira radost života još od starog Egipta, Tibeta i srednje Amerike u kojima se tirkiz obilno koristio za izradu nakita i ukrašavanje uporabnih predmeta. Smatralo se da štiti od loših utjecaja, da jača prijateljstvo i razvedrava duh.  Putnike su njegove blagonaklone vibracije mogle zaštititi od iznenadnih nezgoda.

Pod pokroviteljstvom Jupitera, simbol je otvorenosti životu, spremnosti da se hrabro riješe nesporazumi i traži istina. Vibracije tirkiza pružit će vam i duhovnu utjehu te uz to pospješiti vaša meditacijska iskustva. S tirkizom sigurno nećete pasti u depresiju. Smatra se da je najbolji jamac sreće i dobrog zdravlja pa se pobrinite da imate bar mali komadić ove sreće u plavom! Odličan je dar jer njime izražavate najljepše želje za veseljem i blagostanjem.

Posebno odgovara Strijelcu

AMETIST – suptilna snaga samokontrole

Prozirni kristal ljubičastih nijansi profinjeno usklađuje suprotnosti crvene i plave boje, vatre i leda, toplog i hladnog. Njegove su vibracije smirujuće i uravnotežujuće. Ipak, u njemu postoji snaga da uskladi suprotnosti i suzdržana snaga ambicije. Ametist potiče duhovnost i stvaranje unutrašnjeg mira iz kojeg izvire snaga samokontrole. Zbog toga će uz vibracije veličanstvenog i idealističnog ametista svaki novi poduhvat u poslu i ljubavi biti jasno odabran i uspješno proveden. Smatra se da posebno hrani umjetničke ambicije i snaži nadahnuće.

Ametist je pod pokroviteljstvom Saturna. U rimskoj tradiciji pripisivao mu se dar otrježnjenja i sposobnost da otkloni nesanicu. Jasnoća i objektivnost sagledavanja novih mogućnosti pojačat će se uz njegovu vibraciju. Odaberite ga kad želite ostaviti dojam odmjerene snage i kontrolirane ambicije.

Posebno odgovara Jarcu, Vagi i Vodenjaku

Na kojem prstu nosite prsten?

PALAC je Marsov prst. Neobičan odabir za nošenje prstena kojim izražavate svoju hrabrost, prodornost, ambiciju i sposobnost da se izborite za svoje želje.

KAŽIPRST je Jupiterov prst. Ako vam odgovora nositi prsten na kažiprstu, nesvjesno izražavate otvoren i znatiželjan duh koji će vas bez straha povesti u životne avanture.

SREDNJI PRST je Saturnov prst i odražava vašu pouzdanu i ambicioznu narav. Ako ga opteretite s nekoliko prstena, zapitajte se jeste li skloni preuzimanju previše obaveza i odgovornosti na sebe? To bi moglo zakočiti vašu spontanost i kreativni duh.

PRSTENJAK je Sunčev prst na kojem se najčešće nosi prsten, osobito vjenčani. Prstenjak ukrašen prstenom odražava vašu spremnost da prihvatite pravila. Simbol je prirodnog izražavanja autoriteta i samopouzdanja.

MALI PRST je Merkurov, a prstenom ga ukrašavaju komunikativne i vesele osobe spontane naravi.

 

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa

Preuzmite pdf: Moć skrivena u kamenu PDF

Čitajte