Novosti

U podzemlju – Venera na 7. vratima

Sedma konjunkcija Venere i Mjeseca, dogodila se 7.3. 2016. u znaku Vodenjaka. Spustili smo se zajedno s Inanom – Venerom  u simbolično podzemlje – dubine našeg vlastitog bića. Energije Vodenjaka ohrabruju nas da budemo spremni na novo i posve drugačije sagledavanje svog unutrašnjeg svijeta.

Naš put nas je doveo do korijenske čakre – Muladhara čakre – povezane s temeljnim osjećajem sigurnosti. Mitološka božica na ovim vratima ostavlja svoju odjeću. Potpuno naga i bez ikakvih uresa ili oznaka vlastite moći i statusa ulazi u nepoznati svijet. Izazov je to i za nas da promislimo što stvarno određuje naš osjećaj identiteta, kad se lišimo brojnih vanjskih i unutrašnjih odrednica naše osobnosti. Pitanje je – što ostaje u srži našeg bića? Što određuje naš temeljni osjećaj sigurnosti, temeljnu odrednicu onoga što jesmo? Što jesmo kad ostavimo sa strane svoje nekretnine, automobile, odjeću s potpisom, diplome ili bankovne račune, svog partnera i njegove vrijednosti? Što smo bez vanjskih pokazatelja vrijednosti i moći? Osjećamo li se sigurnima bez svega toga? Pravi je trenutak da preispitamo svoj osjećaj sigurnosti, povezanosti sa stvarnošću onakvom kakva ona jest za nas u ovom trenutku. Ako imamo hrabrosti poput Inane zakroačiti u nepoznato.

U podzemlju

Energija Vodenjaka nas nadahnjuje da pogledamo sami sebe i svoje vlastite vrijednosti drugačijim očima. Spremni smo na promjene, a najdublja unutrašnja promjena samo što nije započela. Venera je 6.4.2016 u još jednoj, posljednjoj vidljivoj konjunkciji s Mjesecom, prije nego se 20.4. izgubi duboko ispod horizonta. Ta posljednja konjunkcija njen je dolazak na odredište. Božica Inana se u mitološkoj priči susrela sa svojom strašnom sestrom Ereškigal. U boli i bijesu zbog gubitka muža, Ereškigal ubija svoju sestru. No Inana nije umrla, već se preporodila, te posve nova i mudra vraća se u život.

Vanjska konjunkcija sa Suncem

83 dana, koliko traje njen boravak u „podzemlju“ Veneru nećemo moći vidjeti na nebu. U astronomskom smislu, Venera ulazi u vanjsku konjunkciju sa Suncem. U tom se razdoblju nalazi najdalje od Zemlje. Kad je krenula u svoj ciklus, iz unutrašnje konjunkcije kad je bila najbliža Zemlji, kretala se retrogradno. Uvijek preispitujem sve ono što se pripisuje retrogradnoj Veneri, jer mi se u svjetlu sagledavanja velikog Venerinog ciklusa mnogo toga što se piše ne čini ispravnim. Bar ne iz mog iskustva. Kad Venere nema na nebu, kad je najudaljenija od Zemlje, a pri tome nije retrogradna, nije li to osjetljiviji dio njenog ciklusa koji bi mogao imati veći značaj – od pukog straha i često predrasuda zbog retrogradnosti?

Venera je u egzaktnoj (vanjskoj) konjunkciji sa Suncem 6.6.2016., a ponovo ćemo ju ugledati na večernjem nebu, na zapadu 12.7.2016.  Do tada možemo se i sami obnoviti, preporoditi, ponovo prepoznati svo ono što određuje naše VRIJEDNOSTI. Iz onoga što nam je vrijedno proizlaze naše želje, a naše želje pokreću nas na stvaranje veza. Da, Venera simbolizira naše potrebe za drugima, za intimnom vezom, ljubavi i partnerstvom, no važno je shvatiti da ta potreba proizlazi prvenstveno iz naših vlastitih vrijednosti.

You must be logged in to post a comment.