Novosti

Sveta mjesta 3. dio

Uzavreli grad

Čelom se dotiče još jedno sveto mjesto, Zid plača u Jeruzalemu. Najvažnije mjesto hodočašća za židove, ostatak je Svetog hrama na kojem se oplakuje njegovo uništenje. Zid je za židove postao simbol čežnje za izgubljenim domom, a vjernici u njegove pukotine umeću papiriće s ispisanim molitvama koje tako mogu doprijeti do boga.

Jeruzalem je gotovo nestvarni grad pun prošlosti, sveto mjesto tri religije, kršćanstva, judaizma i islama. On je ujedno najstariji grad na svijetu u kojem život još buja. Složeni odnosi kroz dugu su se povijest isprepleli u nerazmrsivo klupko krhke ravnoteže. Unatoč političkim napetostima hodočasnici hrle u Jeruzalem. Grad pronalazi načine suživota i dopušta hodočasnicima da se prepuste vlastitim ceremonijama. U starom gradu nalazi se nekoliko ključnih religijskih svetinja.
Katolici obilaze mjesta gdje je Isus Krist posljedni put večerao s apostolima, Getsemanski vrt gdje je uhićen i Golgotu gdje je trpio. Crkva svetog groba središnje je mjesto hodočašća za katolike.. Najsvetije mjesto je sam Kristov grob a pohode ga i štuju rimokatolici i pravoslavci.
Za muslimane je džamija Al-Akša označavala smjer molitve prije nego je tu ulogu preuzelo najveće muslimansko svetište u Meki. Sjajna pozlaćena kupola džamije koju još zovu i Hram na brdu dominira gradom i danas je po važnosti treće islamsko svetište. Ime je dobila po velikom kamenu s kojeg je Muhamed uzašao na nebo. Ovaj mistični grad grobova, uzašašća, svetog kamenja pripada zemljanom elementu, a tradicionalna astrologija svrstava ga u znak Djevice.

Magija živi

Iz srca starog svijeta krećemo u novi svijet, u još jedan mistični grad, suvremen, poganski, gdje se miješaju animističke afričke religije s kršćanstvom. New Orleans. Grad glazbe, mističnih rituala, jedan od najposjećenijih gradova u Sjedinjenim Državama. U doba kolonizacije robovi su iz Afrike donijeli brojne i raznolike tradicije vlastitih religija. Premda u New Orleansu postoji više drevnih afričkih religija najznamenitiji je Voodoo. Možda više komercijaliziran nego istinski prisutan, Voodoo označava pomalo zastrašujuću magijsku praksu u kojoj se žrtvuju životinje, priređuju obredna bubnjanja i plesovi, primjenjuju razni magijski rituali i to oni koje bismo nazvali crnom magijom. Nadnaravne sile zaposjedaju smrtnike koji padaju u trans i tako komuniciraju s precima i božanstvima. To se ozračje nadnaravnog pretočilo u izvornu glazbu tog područja – jazz i blues – ispredajući legende o glazbenicima koji su prodali dušu u zamjenu za talent. Uz Mardi Gras, francusku katoličku tradiciju karnevala koji prethodi Pepelnici, New Orleans postaje grad nabijen nevidljivom energijom duhova raznih tradicija, koji pršti od glazbe i neuništive želje za životom. Prilagodljiv, mističan, preplavljen glazbom, na obali mora uz močvare i deltu moćnog Mississipija ovo je grad vodenog elementa u kojem nevidljivi Neptun zavodi neoprezne duše glazbom i mistikom.

Proročište

Mjesta na kojima bi bogovi skrenuli svoj milostivi pogled da obznane smrtnicima svoju volju, uvijek su imala posebnu moć. Najznačajnije proročište starog svijeta ono je podno opjevanog Parnasa u Grčkoj. Delfsko proročište pripadalo je u pretpovjesno vrijeme Gei, Majci Zemlji puno prije nego što su ga Grci pripisali Apolonu. Simboli iskonskih sila stvaranja u najstarijim mitovima prikazani su likom zastrašujućeg i proždirućeg ženskog božanstva često u obliku zmije. Sile razuma i logike u liku muških bogova porazile su kreativni, kaotični drevni svijet. U babilonskom mitu Marduk je ubio čudovišnu zmiju Tiamat, baš kao što je Apolon ubio zmiju Piton koja je živjela u dubokom procjepu Zemlje u Delfima. Započinje prevlast muške energije koja počinje narušavati ravnotežu. Hinduistički mitovi pričaju da zmija nije ubijena, ukroćena je i zadužena da čuva životnu energiju. Višnu je nadvladao Anantu, kozmičku zmiju beskonačnosti kojoj dopušta živjeti da bi postala njegov oslonac, a ujedno da se održi ravnoteža temeljnih životnih sila.
Tisućljetna je uvjerenja teško iskorijeniti, pa su i Grci u Delfima ostavili Pitiju – proročicu kroz koju progovara Apolon. Budući da se nijedan važan poduhvat moćnika nije poduzimao bez savjetovanja proročice Delfi su bili važno središte hodočasnika starog svijeta. Zagonetni i dvosmisleni odgovori još i danas golicaju maštu. Možda je to bila poruka da sudbina nije zapisana već ju sami možemo usmjeriti svojim djelovanjem u različitim smjerovima, na dobro ili na zlo.
Mjesto na kojem bog komunicira s ljudima pripada zračnom elementu, a Delfijsko je proročište izraziti pripadnik znaka Vodenjaka. Tradicionalni vladar Saturn ovdje se manifestira u visokoj i neobičnoj planini, dubokom procijepu u zemlji, čudnom i ekscentričnom krajoliku.

Zračni znakovi vladaju visokim, uzdignutim mjestima, svijetlim i zračnim. Blizanci vladaju svim raskrižjima, a njihov grad je London. Vagi pripadaju Beč i Lisabon, a Vodenjaku pripada Hamburg.

Posljednje utočište Boginje

Još jedna drevna civilizacija danas postaje sve aktualnija. Kao da se ponovo budi sjećanje na drevnu Boginju, samu Majku Zemlju kroz djelovanje duhovnih tragača, ekologa, arheologa i romanopisaca, pa mitski otok Kreta postaje još primamljviji. Prekrasna palača u Knososu nazvana labirintom mitološki je dom strašnog Minotaura. Malo je stvarnih dokaza da bi ta legenda mogla odražavati stvarnost, no postoje mnogi dokazi o postojanju plodne trgovačke civilizacije, blistavog svijeta igre i udobnog života. Brojni su kipovi svećenica koje u svakoj ruci nose zmiju i pričaju priču koja još nije razjašnjena. Čini se da je puno prije dolaska Grka i njihovih muških bogova, bikova i iznenadne propasti ovdje vladala drevna Boginja koja je znala ukrotiti životne energije. Danas je sve popularnija teza da su pripadnici drevne civilizacije koja je živjela u skladu s prirodom štujući ju kao Boginju, u bijegu pred divljim osvajačima na Kreti pronašli utočište. Nasilni, muški bogovi zatrli su trag drevnih vjerovanja, iskrivili svete simbole stare religije i pretvorili zmije u demonska i zla stvorenja. No drevni simboli nisu potpuno iskorjenjeni i još uvijek jasno šalju svoje poruke, koje se počinju iščitavati u novom svjetlu.

U idućem nastavku:

Polje zvijezda

Velike europske katedrale trijumf su graditeljskog znanja u službi duhovnih ciljeva. Manje je poznato da je mnogo znamenitih katadrala sagrađeno na temeljima poganskih proročišta ili pak na spiljama, izvorima, mjestima koja su od davnine širila snagu duhovne