Novosti

Povratak Venere

Venerin ciklus započeo je prošle godine 15.8.2015. u Lavu. Taj nas ciklus poziva da prepoznamo svoje vlastite stvaralačke sposobnosti. Na razne načine učimo kako  pokazati svoju jedinstvenost na dramatičan način, talentima, stavovima, svojim jedinstvenim vrijednostima, ali i odjećom ili nakitom. Energija Lava predvodi snagom volje i autoritetom, pa u ovom Venerinom ciklusu svatko od nas može osvijestiti i razviti nove razine samosvijesti i samopoštovanja. Obnovljena hrabrost, romantika i strastveno srce će nam pomoći da unaprijedimo svoje ljubavne veze i materijalne vrijednosti.  

U prvoj fazi ciklusa Venera je bila vidljiva na jutarnjem nebu. Razdoblje od helijakalnog svitanja do trenutka kad Venera ne dosegne najveću vidljivu udaljenost od Sunca, naravno kako to mi vidimo gledajući sa Zemlje u nebeski svod, je razdoblje u kojem njena moć jača i dostiže punoću. Venera Phosporos ili Lucifer je snažna, juri u život gotovo agresivno, boreći se za svoje želje. Ona u veze unosi svježinu, novu energiju i nadu, društveno je angažirana i otvorena prema životu. Ona ima neustrašivu spremnost na rizik u ljubavi i u ratu i vrlo će sebično zadovoljavati svoje želje. Ta je faza završila 6.6.2016. s vanjskom konjunkcijom Venere i Sunca.

Venera Hesperus – Večernjica

U vanjskoj konjunkciji bila je ovog puta nevidljiva 83 dana. 12.7.2016. pojavila se kao večernja zvijezda, na zapadnom horizontu, neposredno nakon zalaska Sunca. To je Venera Hesperus – što doslovno znači „zapad“. Venera Hesperus, večernja zvijezda nosi smirenu energiju. Kontemplativna je, spremna na suradnju, pomirbu, dogovor, odabir. Prihvaća pravila koja će nadjačati osobne nagone. Odlično razdoblje za sve društvene aktivnosti i učvršćivanje veza.

Inana ili Ištar bila je božica koju su štovali drevni narodi Mezopotamije, božica plodnosti, ljepote, ljubavi, ali i rata! U Babilonu su glavna gradska vrata bila posvećena Ištar. Nedavno sam u berlinskom Pergamon muzeju stajala kraj tih drevnih Ištarinih vrata.  Dugačka prilazna aleja – procesijska ulica – vodi do golemih vrata. Bogato su ukrašena plavim keramičkim pločicama i zlatnim lavovima, zmajevima, bikovima, palmama, ornamentima koji su i danas preljepi i veličanstveni, a kako li su tek morali biti impresivni u to drevno doba!

Inana ili Ištar današnja je Venera, čije su cikluse pomno pratili drevni astrolozi. Kad se Venera nađe u vanjskoj konjunkciji sa Suncem i nije vidljiva na nebu, stari su astrolozi tumačili da se božica nalazi u podzemnom svijetu. Inana u podzemlju prolazi kroz duboku preobrazbu. Da bi uopće stigla do podzemlja, morala je na svakim vratima na putu u podzemlje ostaviti jednu od svojih dragocjenosti, krunu i žezlo, ogrlicu i narukvice, svoje haljine, sve što je imala. (*pročitajte prethodne tekstove o Veneri!)

Prateći Venerin ciklus možemo svašta naučiti. Stvari koje Inana mora skinuti i ostaviti kako bi putovala sve dublje u podzemi svijet simbolički su vrijednosti za koje s vremenom i mi sami počinjemo misliti da nas određuju. A mnogo je toga što održava onu ulogu koju želimo imati u svijetu. Tu su naše karijere, naši partneri, supružnici ili djeca čija nam postignuća i uspjesi dižu vrijednost, sve matarijalne stvari koje posjedujemo. Tu su sve one stvari za koje mislimo da bez njih ne možemo, od odjeće, automobila, stanova, do kartica i bankovnih računa. Ne razmišljamo često o tome što koliko su nam te vanjske vrijednosti važne i koliko se na njih oslanjamo, kao na štake, kako bismo što moćnije hodali kroz život.

Tek kad nam se dogodi da iz nekog razloga ostanemo bez nekih vrijednosti nađemo se u situaciji preispitivanja. Međutim, ako pripadamo duhovnim tragačima, želimo bolje razumjeti sebe, živjeti svjesnije, tada o svojim vrijednostima možemo razmišljati – ničim izazvani. Možemo o tome promišljati prateći Venerin ciklus!

Božica Inana završila je svoju unutrašnju preobrazbu i spremna je na povratak. Vraća se istim putem, prolazeći kroz sedam vrata na kojima ponovo dobiva jednu po jednu vrijednost koju je ostavila na silasku. No ovog puta, ona je svjesna pravog značenja tih vrijednosti i ne mora se oslanjati isključivo na njihov vanjski značaj. Naš osobni razvojni put kojeg pratimo s kretanjem Venere, ulazi u zreliju i mudriju fazu. Svoje vrijednosti lakše prepoznajemo u sebi i manje se oslanjamo na vanjsko! Pratite samnom Venerin ciklus, na prvim vratima – prva konjunkcija s Mjesecom je 4.8.2016. Do tada, do idućeg teksta – pokušajte ju za vedre večeri pronaći na nebu!

You must be logged in to post a comment.