Novosti

Pohlepa

Pohlepa

Pohlepa je pretjerano izražena sklonost da se zadovolji želja za materijalnim dobrima i privilegijama. Kad ovu definiciju prevedem na astrološki rječnik, dobivamo Veneru, zemljani element i Jupitera i/ili Plutona. Nove su afere na hrvatskoj političkoj sceni tijekom prosinca 2013. potaknule ovu temu.

U studenom 2013. još je jedan veliki skandal potresao hrvatsku društvenu i političku scenu. Velike nepravilnosti, zapravo pljačka u Hrvatskoj gospodarskoj komori, između ostalog je pred oči javnosti predočila materijalno bogatstvo njenog dugogodišnjeg predsjednika Nadana Vidoševića. Mnogo je stručnjaka, psihologa, politologa, sociologa dalo svoje stručno mišljenje i vrlo često se spominjala – pohlepa. Definicija još jednom: Pohlepa je pretjerano izražena sklonost da se zadovolji želja za materijalnim dobrima i privilegijama. (Vladimir Anić: Rječnik hrvatskog jezika, Novi liber 1991.)

Pokušajmo tu definiciju prevesti na astrološki rječnik! „Zadovoljiti želju“ spada u domenu Venere, koja predstavlja želje, ali i Mjeseca koji simbolizira motivacijsku potrebu. „Materijalna dobra“ svakako ćemo povezati sa zemljanim elementom. „Privilegije“ mogu već spadati u domenu vatrenog elementa. „Pretjerano izražena sklonost“ upućuje na Jupitera i/ili Plutona!

U horoskopu Nadana Vidoševića najviše je planeta u zemljanim znakovima. Venera, Mars i Saturn u Jarcu i Pluton u Djevici. Venera kao simbol želja u zemljanom znaku Jarca govori o želji da se izgradi društveni uspjeh, o ambiciji da se ostvari materijalni uspjeh, da se rukovodi, pokreće projekte, da se društveni status i ugled manifestiraju na materijalnoj razini.

Venera je u proširenoj konjunkciji s Marsom i Saturnom koji ambiciju usmjeravaju u odabrani cilj s vrhunskom svrhovitošću i koncentracijom. Mars će pojačati Venerinu nestrpljivost da ostvari svoje želje, a Saturn, jak u svom vlastitom znaku Jarca koncentrirat će želje i energiju prema konkretnim ciljevima. To je veliki poduzetnički potencijal, u kojem ima i ozbiljnosti i odgovornosti.

U tome nema ništa lošeg. Dok ne izađe izvan proporcija. Pluton u Djevici je u trigonu s Venerom. Trigon nije frustrirajući aspekt, već lagani, protočni, poticajni aspket. Ukazuje na emotivni intenzitet, no Venera u Jarcu uvijek je emotivno suzdržana i pomalo „pothlađena“, za nju zadovoljstvo predstavlja ostvarenje ambicije na materijalnoj, statusnoj i društvenoj razini, a Plutonov će trigon tu želju obojiti intenzitetom. Pluton potencira, u ovom slučaju lagano gura prema ekstremu. Ako ne postoje mehanizmi kontrole – lako će pretjerati.

U horoskopu Ive Sanadera Venera je u konjunkciji s Mjesecom u Biku. Zemljani element, potreba da se stvara i održava sigurnost, osobito materijalna sigurnost, ujedinjuje potrebe i želje u zajedničkom cilju. Nema dodatnih poticajnih aspekata prema ovim osobnim planetima u Biku. No ono što ukazuje na „pretjerano izraženu sklonost“ je Jupiter u konjunkciji sa Suncem i vrlo vjerojatno Pluton na ascendentu. (Vrijeme rođenja nije poznato, ali postoje neke pretpostavke. ) Jupiter štiri sve čega se dotakne. U kontaktu sa Suncem osnažiti će osobnost, naglasiti osjećaj samopouzdanja, osjećaj vlastite veličine i važnosti. To je ponekad pretjerana vjera u sebe, pretjeran osjećaj da je osoba nešto posebno i da ima pravo samo na ono najbolje.

Čovjek čije je bogatsko bilo legendarno, Aristoteles Onassis imao je četiri planeta u Jarcu. Tu su konjunkcija Sunca i Venere još k tome u trigonu s Jupiterom u Biku! Naglašeni zemljani elementi, osobito Jarac koji ističe snagu ambicije i uporan, strpljiv i snažan poriv da se penje na društvenoj ljestvici, da stječe kontrolu dobiva neumjerni poticaj Jupitera. Jupiter će rasplamsati ambiciju i potrebu za stvaranjem materijalne sigurnosti Venere u Jarcu. Pitanje vrijednosti, novca, društvenog značaja nadvladati će osjećaje.

Imelda Marcos koje sam se sjetila zbog njene neumjerene ljubavi prema luksuzu i nebrojenim parima cipela ima Mjesec i Veneru u Biku! Kao i kod Ive Sanadera, dva važna osobna planeta u zemljanom znaku Bika simbol su potrebe da se stvara i održava sigurnost, osobito materijalna sigurnost. Potrebe i želje ujedinjene su u zajedničkom cilju. Venera je k tome dodatno potaknuta kvadratom Marsa i Neptuna iz Lava. To znači velike snove, ekstravaganciju i nerealne želje, koje se moraju ostvariti brzo, nametljivo i sebično. Sunce u konjunkcji s Plutonom daje čitavoj njenoj osobnosti snažne nagone i poriv za preobrazbom što njenu osobnost vodi izražavanju na ekstremni način!

Ne želim nipošto da pomislite da je za pohlepu dovoljno imati Veneru u zemljanom znaku. I moja je Venera u zemljanom znaku. Sve što pokušavam je gledati očima astrologa ono što se događa u životu. Pokušavam učiti iz stvarnosti i proširiti razumijevanje astrološke simbolike. Pohlepa je jedna vrsta ekstremnog ponašanja. Oblikuje se mnogim čimbencima, osobnim strahovima, obrambenim mehanizmima, stupnjem svijesti….

Ne želim generalizirati, ali ovih nekoliko primjera ima zajednički nazivnik – naglašeni zemljani elementi, Venera u zemljanom znaku, a sve začinjenom utjecajem Jupitera i Plutona!