Novosti

Pluton u Jarcu

Pluton u Jarcu

Pluton je moćna preobražajna energija koja svojim boravkom u Jarcu mijenja strukturu moći. Sve što se događa zadnjih godina u svijetu bankarstva, povratak konzervativnim stavovima i jačenje ekstremizma, te produbljeni jaz između moćnih i obespravljenih može se pripisati njegovom utjecaju.

Pluton u Jarcu boravi od 2008. do početka 2023., petnaest godina. Plutonu simbolizira silu preobrazbe, on kao transcendenti planet, najdalji član obitelji Sunčevo sustava nameće trendove u razvoju globalnog tijeka povijesti. Promjenama koje simbolizira treba dati vremena da sazriju, procesi kojima on nameće ritam traju dugo, a za nas, male plamičke svijesti u velikoj kozmičkoj igri ti procesi mogu biti bolni, probrazbe teške, a ponekad i pogubne.
Jarac je znak koji označava učvršćivanje granica, podizanje zidova, skromnost i štedljivost, odricanje i kontrolu. Jarac simbolizira institucije općenito, no tu su posebno financijske i ekonomske institucije koje ruku pod ruku s političkim institucijama kontroliraju globalni razvoj. To su banke i razni investicijski fondovi kao i mirovinski fondovi. Pogotovo treba obratiti pozornost na to da Jarac predstavlja stare ljude, što može značiti da će mirovine i mirovinski fondovi posebno biti izloženi promjenama.

Business i politika

Pluton simbolizira investicije, fondove, hipoteke, transakcije novca. Plutonovim boravkom u Jarcu, preobražejne se energije usmjeravaju na teme organizacije, hijerarhije, institucije, vlast, ambicije. Pluton privlači pozornost na rad, učinkovitost i moć koja leži u institucijama. Mijenja se struktura moći. Promjene se događaju kroz vladu i vladajuće strukture. Pojavljuje se nova razina moći, moć institucija, moć vlasti još izraženija nego prije, stroža i moćnija. Ulaskom Plutona u Jarca pojam moći, političke moći i autoriteta postaje aktualniji nego ikad. Ravnoteža u rasporedu snage između naroda i vladajuće strukture (Rak / Jarac) pomaknuti će se privremeno na stranu vladajućih. Jača država, više nadzora i kontrole može na kraju skupo stajati: pojačava općenitu paranoju.

Moćnici zbijaju svoje redove, koriste poluge moći, plutonovski tajnovito prikrivajući svoje planove i svoje djelovanje. Jaz između moćnih i obespravljenih se produbljuje. Neravnoteža se povećava. No to ne može trajati beskonačno. Ni najviše podignuti zidovi neće moći sačuvati strukturu poretka ako u njoj nema zdravog sadržaja. Otkrivanje tajna moćnika, koje su razotkrili primjerice Assange i Snowden, pokazuje da su strukture duboke načete iznutra, da je malo pravog sadržaja koji se može održati. A Plutonova energija u tome je neumoljiva. On daje pravo opstanka samo onome što je zdravo, što jamči opstanak – opsatanak vrste. Prema tome, svemu onom što je trulo iznutra, Pluton daje još neko vrijeme, da sa samo od sebe uruši!

Test preživljavanja može biti ekstreman. Taj test se prvenstveno odnosi na vlade ili vladajuće grupice ljudi, koje će biti u iskušenju prigliti još više moći. Da li će se stvoriti uvjeti u kojima će vlada legalno preuzeti sve ovlasti, kao u kriznim situacijama bilo rata ili više sile. Zna se da ratovi i nepogode, izvanredne situacije pogoduju velikim korporacijama i moćnicima. To može značiti još manje demokracije, slabljenje glasa naroda, manje predstavnika koji bi zastupali interese naroda umjesto interesa moćnih. No u čitavoj situaciji ne zaboravimo i ulogu Urana, koji će jamčiti da pokušaj koncentracije moći neće proći bez otpora. Tek Pluton u Vodenjaku znači vratiti moć ljudima, naglasiti novu demokraciju.

Malo povijesti

Ciklusi ophodnje Plutona oko Sunca traju nešto kraće od 250 godina, pogledajmo nakratko unatrag. Pluton je u prethodnim radobljima boravio u Jarcu 1762 – 1778; 1516 – 1532; 1270 – 1286; 1024 – 1041; 778 – 795 i tako dalje sve dublje u prošlost. Izdvojiti ćemo samo značajnije događaje koji su obilježili ta razdoblja.
Karlo Veliki je preuzeo kraljevstvo svog oca Pipina 768. godine, kad je Pluton bio u zadnjoj dekadi Strijelca. Za svoje vladavine koja će se odigravati u razdoblju boravka Plutona u Jarcu, Karlo će učvrstiti i proširiti svoju državu na tlu današnje Europe i postati najznačajnijim vladarem karolinške loze. Nova vrsta državne organizacije i nova vrsta moći!

Istovremeno u brojnim osvajačkim valovima sa sjevera kontinenta pristižu Normani (Vikinzi), naseljavaju sjeverne dijelove Europe i nameću svoju vlast dobrom organizacijom državne uprave.

Pod vlašću Haruna al Rašida koji je preuzeo vlast 786. u abasidskom kalifatu islamska država doživljava vrhunac moći.
1272. započinje upon obitelji Habsburg.
1516-17 osmansko carstvo pod vlašću Selima I postaje najveća sila islamskog svijeta.
Istovremeno u Europi Martin Luther počinje reformaciju. Time započinje razvoj i grananje protestantizma. Protestantska radna etika, moral i religijska uvjerenja pravo su oličenje Jarčevske organizacije, ambicije i praktičnog duha, koje je Pluton u tom znaku ogolio do srži.
1776. donošenjem Deklaracija nezavisnosti rođene su Sjedinjene Američke Države onakve kakve ih danas poznajemo, što znači da će SAD u ovom razodblju doživjeti svoj prvi povratak Plutona.

Možda zvči patetično, možda pretjerano, ali uz Plutona u Jarcu i njegov kvadrat s Uranom možda toga nismo uvijek svjesni, ali zaista živimo povijesne trenutke!!!