Novosti

Michael Jackson – portret Djevice

Prošlo je nekoliko godina od smrti Michaela Jacksona. Možda su tijekom tih godina ponešto izblijedjele kontroverze vezane za njegov neobični život. Čudno i usamljeno biće koje živi odvojeno od svijeta u romantičnom dvorcu, nestvarnim životom nikad odraslog djeteta, dominantna je slika posljednjih godina njegova života.

Punio je novinske stupce skandaloznim optužbama za zlostavljanje djece ili novim plastičnim operacijama, a sve rijeđe svojim glazbenim talentom. Šteta je što su te kontroverze zasjenile njegovu nevjerojatnu glazbenu i plesnu nadarenost. Michael je bio vrhunski zabavljač. Njegovi su albumi prodavani u milijunima primjeraka, dobio je brojne nagrade, njegove su pjesme mnogima bile nadahnuće i utjeha. Čuveni „mjesečev hod“ bio je neviđena senzacija. Michael Jackson rodio se 29.8.1958. u znaku Djevice.

Čudo od djeteta

Michaelova nadarenost učinila ga je čudom od djeteta. Profesionalnu karijeru započinje već s nježnih 6 godina. Osjetljiv, intuitivan i nadasve maštovit Mjesec u Ribama, Michaelovo pravo nadahnuće, ne poznaje emocionalne granice. Michael poput spužve upija svijet oko sebe, a glazba i ples su mediji koji ga vode do toliko željenog ideala bezuvjetne ljubavi i pripadanja. Osjetljivost i krhkost Mjeseca lako je raniti, pa mašta postaje jedino utočište. Sunce u Djevici sretna je okolnost, bar kad se radi o sposobnosti da unutrašnji svijet pretoči u konkretan oblik stvarajući čaroliju glazbe i plesa. Raskošna mašta našla je čvrsto uporište u visoko profesionalnom i promišljenom znaku. Maštovitost je brušena oštrom izbirljivošću mentalne energije, sve do savršenstva. Podznak u Blizancima će raskoš unutrašnjeg svijeta prezentirati kroz dječački razigranu osobnost.

U zagrljaju Plutona

Na osobnoj razini Michael trpi veliku napetost. Pluton je smješten tik do Sunca, a svojim je moćnim utjecajem zarobio i Mjesec. Hladan um neprestano analizira i rijetko kad je zadovoljan svojim vrhunskim postignućima, pretjerano je samokritičan u težnji ka savršenstvu. Rijetka glazbena briljantnost i žrvanj svijeta show businessa imali su svoju strašnu cijenu. U tom napetom aspektu zrcali se duboka nesigurnost i ranjivost osjetljivog bića kojem je oduzeto djetinjstvo. Nestabilnan život i okrutne radne navike zabavljačke profesije niknule su iz autokratskog ponašanja negovog slave željnog oca. Godinama kasnije, kad se oslobodio te strašne stege Michael postaje opsesivno zaokupljen djecom i željom da i sam postane otac. To je dirljiv pokušaj ranjene dječje duše da zacijeli svoje rane. Unutrašnja napetost destruktivno se iskazuje nesigurnošću u vlastiti fizički izgled. U potrazi za savršenstvom stalne operacije su ga posve izobličile. No zato je njegova osjećana duša i veliko srce bilo uvijek spremno nesebično davati ljubav. Michael vjeruje u ljubav i jedinstvo svih ljudi potpunom predanošću svoje riblje duše.

Moj životni cilj je dati svijetu ono što sam imao sreću i sam dobiti: ekstazu božanskog sjedinjenja kroz glazbu i ples.

Pluton otvara neslućene mogućnosti razvoja, daje sposobnost regeneracije i preobrazbe. Upravo se to dogodilo kad je Michael s 25 godina započeo samostalnu karijeru. Thriller s legendarnim, do savršenstva razrađenim video spotom ima tipična plutonovska obilježja: rasplesani zombiji i čudovišta vrebaju nevine duše.

Kralj popa

Tijekom karijere Michael postaje sve više ekscentričan, neshvaćen i usamljen. Izoliran je zbog svoje jedinstvenosti, odvojen zbog neumorne glazbene kreativnost i upitne seksualne orijetacije. To su osobine Urana koji intenzivira umjetnički nadarenu Veneru u konjunkciji u Lavu. Izražajne i zabavljačke osobine strastvenog i dramatičnog Lava njegov su talent prezentirale samouvjereno i moćno. Uran je inovativan u svježini pristupa, naglašava Michaelovu spremnost da eksperimentira, da stvori nov i jedinstven umjetnički izričaj. Michael prepoznaje značaj video spotova, osvaja svijet uz podršku tek nastalog MTV-a. Venera i Uran imaju reputaciju naglašene potrebe za osobnom slobodom, sklonost drugačijem. Oni su uzrok vječne dileme oko Michaelove seksualnosti koja je tako žalosno ukaljala ovog dubokog umjetnika osjetljive duše i kretivnog uma. Radna etika Djevice, naglašeno maštovit Mjesec u Ribama, nadahnuće originalnog i revolucionarnog uranovskog utjecaja, lavovska strast kojom se predaje glazbi i plutonovske moći da pomakne granice do ekstrema učinile su ga istinskim kraljem popa.

napisala Senka Ljubić, objavljeno u Astro magazinu.