Novosti

Lauren Bacall & Humphrey Bogart

Lauren Bacall započela je karijeru sretnim slučajem kojeg je znala u potpunosti iskoristiti. Bilo joj je 19 godina kad se našla u središtu moćne filmske industrije. Rođena kao Betty Perske, poticana vizijom svoje majke o boljem životu, pohađala je satove plesa i glume. Venera u Lavu u prvoj kući dala je fotogeničnoj astrološkoj Djevici posebnu ljepotu, pa je lako dobivala poslove fotomodela.

Njena fotografija na naslovnici Harpers Bazaara bila je sudbonosna. Slavni se redatelj Howard Hawks mučio tražeći pravu glumicu za film Imati i nemati, adaptaciju romana Ernesta Hemingwaya.

Radilo se o okladi sa slavnim piscem koju Hawks nije želio izgubiti, pa je pomno birao glumicu koja će parirati Humphreyu Bogartu. Hawksovoj je supruzi zapela za oko ljepotica s naslovnice i mlada je Betty pozvana na audiciju. Na audiciji je bila toliko nervozna da je morala spustiti bradu na prsa da prikrije drhtanje od straha. I tada je, spuštene glave, pogledala ravno u kameru. Učinak je bio magičan! Bio je to čuveni „Pogled“ po kojem je ušla u povijest filma i, naravno, dobila glavnu ulogu! Prema hollywoodskom običaju odabira zvučnih imena za buduće zvijezde rođena je Lauren Bacall. Lauren se lako snalazila u zahtjevnom poslu zahvaljujući Mjesecu u Ovnu. Ambiciozna, neustrašiva djevojka vođena željom da se dokaže i nametne svojom osobnošću, htjela je postati prva i najbolja u onom što radi. Njena se uloga smatra jednim od najmoćnijih debija u povijesti filma. Tome je pridonjela ljubav koja se rasplamsala između nje i Bogarta.

Napokon ljubav

Bogart je bio iskusna filmska zvijezda. Na glasu kao teška osoba, poznat po problemu s alkoholom, ciničan je, razočaran u ljubav jer ni njegov trenutačni, treći brak nije uspješan. Bogart odlučuje dati podršku 24 godine mlađoj Lauren koju zbog razlike u godinama zove Baby. Tek nekoliko tjedana zajedničkog rada bilo je dovoljno da se zaljubi preko ušiju.
Bogart je bio Jarac s podznakom u Biku. Da li je bio teške naravi? Nipošto. Bogie je bio istinski nježna duša. (Lauren)Naglašen zemljani element govori o stabilnoj i praktičnoj osobi koja pažljivo planira karijeru i životni put. Laurenino Sunce u zemljanoj Djevici se skladno nadopunjuje. Bogart se divi njenom čvrstom stavu i njenoj praktičnosti. Lauren je otvorena i jednostavna djevojka, a njena hrabrost i karizma čine ju privlačnom i drugim muškarcima.. Howard Hawks nije ostao imun na magnetizam svoje glavne glumice i tijekom snimanja razvilo se žestoko supraništvo između Hawksa i Bogarta. No Laurenino srce odazvalo se Bogartovom. Bogartov Neptun u kvadratu s Laureninim Suncem simbol je potpune očaranosti njenom osobnošću. Bogart je pak utjelovio romantične snove koje je Lauren imala o ljubavi. On je bio njen junak i njen oslonac. Među njima se rađa duboka i istinska ljubav, te nježno strujanje razumijevanja i suosjećanja.

Bogartova Venera u Jarcu na vrhu neba nepogrešivi je znak stabilnog položaja među hollywoodskim zvijezdama i popularnosti kod publike. Moćno smještena, Venera je vladarica podznaka u Biku i Mjeseca u Vagi. Druželjubivost, otvorenost prema ljudima ponešto je ublažila dojam strogosti koji prati astrološke Jarce. Bogartu je važno što će drugi misliti o njemu, želi biti dobro prihvaćen i popularan. Društveni šarm kojim Mjesec u Vagi osvaja naklonost i pohvalu daje mu osjećaj sigurnosti. Bogie je pomirljiv, izbjegava sukobe, sklon je dogovorima i kompromisima. Laurenin Mjesec u Ovnu je potpuna suprotnost Bogartovoj miroljubivosti. Ona je samovoljna, nagla i temperamentna. Instinktivno preuzima vodstvo, nametljiva je, samopouzdana. Njeno Sunce u Djevici prigušit će glasom razuma nepromišljene ovnovske energije, pa Lauren zna pronaći pravu mjeru u provođenju svoje volje kako bi za sebe izvukla najveću korist. Oboje staloženi, radišni i praktični Jarac i Djevica uspješno su uskladili svoje suprotstavljene Mjesece.
Bogart, premda zaljubljen kao nikad prije, razapet je između osjećaja dužnosti oženjenog čovjeka i snažne želje da se oslobodi bračnih obaveza kako bi mogao oženiti Lauren. Poznata je to situacija koja je mučila mnoge filmske zvijezde od Clarka Gablea do Brada Pitta.Ona je prava faca. Zaljubiš se u nju baš kao što se svi zaljube u nju.(Bogie) Napeta situacija potrajala je neko vrijeme učvrščujući njihovu odlučnost i ljubav. Oženili su se čim je Bogie dobio razvod, malo više od godine dana nakon prvog susreta. Bogartov Mjesec smješten je točno na vrhu četvrte kuće Laureninog horoskopa. Snažna veza dva vrlo osjetljiva elementa horoskopa simbol je dubokog razumijevanja i privlačnosti koja je prožimala njihovu vezu. Lauren je Bogartu znala stvoriti dom i obiteljsku sreću kakvu nikad prije nije iskusio, premda je pokušavao puno puta. Bogartova istaknuta Venera smjestila se točno na vrhu njene sedme kuće. Još jedan pokazatelj fizičke privlačnosti i vrlo snažan simbol bračne veze, stabilne i odane. Njihova je ljubav okrunjena s dvoje djece, no bračna sreća trajala je samo dvanaest godina. Bogarta, strastvenog pušača, u 57. godini pokosio je karcinom grla. Lauren, udovica s 33 godine, nikad se nije ponovo udala.

Lauren Bacall 16.9.1924

U natalnom horoskopu Lauren ima opoziciju Mjeseca i Saturna. Nimalo lagan aspekt simbolizira ambiciju i emocionalnu zrelost zbog koje ju privlači puno stariji Bogart. Lauren je zrela za svoje godine, sa snažnim stupnjem samokontrole, što se zrcali u njenom jednostavnom, ali hrabrom i pomalo drskom stavu. Simbol njene ljepote, Venera u Lavu aspektira Bogartov ascendent u Biku. Lauren je za Bogarta bila neodoljiva i čim ju je upoznao krenuo je u osvajanje. Mars u opoziciji s Neptunom nepogrešivi je simbol njene karizme.

Humphrey Bogart 25.12.1899

Bogartova opozicija Saturna i Neptuna simbol je umjetničkog talenta kojim se nevidljive, osjećajne energije materijaliziraju u neponovljive glumačke role. Na osobnoj razini snovi se mogu pretočiti u stvarnost. No s tim je aspektom lako izgubiti pravi smjer u životu, raspršiti ambiciju i besciljno se gubiti u promašenim potezima. Nesretan u ljubavi Bogie je potonuo u alkoholizam. Ta je zahtjevna opozicija uravnotežena Laureninim Suncem. Tek mu je Lauren donjela dugo željenu ljubav i pravo smirenje u obiteljskom životu.

Napisala: Senka Ljubić, objavljeno u Astro Magazinu.astro