Novosti

Elvis & Priscilla Presley

Elvis Presley svojom je pojavom na glazbenoj sceni bio neviđena senzacija. Rock’n'roll, glazba koja se smatrala štetnom za mladež, odjednom je kroz zavodljivi glas i karizmu naočitog mladića počela osvajati svijet. Nesputani pokreti tijela poneseni ritmom glazbe zgrozili su puritanski svijet, dok je mladež jedva dočekala novu vrstu zabave. Elvis je stekao munjevitu slavu, bilo mu je tek dvadeset godina.

Elvisov horoskop otkriva skladnu kombinaciju Mjeseca u Ribama, osjećajne duše koja je koristila praktičnost i ambiciju Sunca u Jarcu. Spreman na osvajanje vrhunskog društvenog statusa uz pomoć svog glazbenog talenta, Elvis je do danas ostao Kralj rock’n'rolla. Za uzlet njegove karijere koja je najavila novu glazbenu eru najodgovornija je Venera, planet umjetnosti i glazbe. Smještena je u opreznom i suzdržanom Jarcu, preskromnom za njen raskošni senzibilitet. Kvadrat Urana kroz njenu je težnju glazbi i ljepoti uzdrmao svijet revolucionarnim zvukom. Venera je k tome u opoziciji Plutonu, koji ju je osnažio dubokim i strastvenim osjećajima, potpuno potisnuvši jarčevski oprez. Elvis je bio vatromet energije i strasti, seksualne privlačnosti koja je zavela mase obožavateljica. Uran i Pluton otvorili su kanale kojima su potekli kolektivni snovi i u Elvisovoj osobnost pronašli savršenog idola novog doba, kulturnu ikonu, novog kralja. Ascendent u Strijelcu javnosti je predstavio opuštenog mladića, zanesenog glazbom, rođenog zabavljača. Jupiter u Škorpionu je začinio opći dojam prigušene seksualnosti, tajnovite i opasno privlačne. Sanjarski pogled koji je zavodio tisuće obožavateljica pogled je astrološkog opsjenara Neptuna, koji je u kvadratu s ascendentom. Vladar Riba, domaćina Elvisovog Mjeseca, pojačao je njegov senzibilitet i dao mu nevjerojatnu karizmu.

Život u zlatnom kavezu

Elvis i Priscilla upoznali su se u vojnoj bazi u Njemačkoj gdje je Elvis služio vojsku, a Priscillin očuh radio. Uzbuđena djevojčica imala je tek 14 godina kad je upoznala tad već slavnog Elvisa. Svojom je ljepotom astrološka Blizanka ostavila dubok dojam. Kako i ne bi, kad je njen Uran, smješten točno u opoziciji Elvisom ascendentu, poput udara munje pogodio njegovo srce. Priscillin ascendent u Jarcu ostavljao je dojam zrelije djevojke, a Elvis je u njoj prepoznao staloženost koju je i sam imao na raspolaganju.

Možeš voljeti ženu a da si pritom potpuno pogrešna osoba za nju.

Blizanka Prisilla je inteligentna i prilagodljiva djevojka koja se odlično snašla u društvu slavnog Elvisa. Puno opreznija i šutljivija od tipičnih Blizanaca, Priscilla je znala slušati i učiti, hraniti svoj tajnoviti škorpionski Mjesec znanjem potrebnim da učvrsti svoj položaj. Nestrpljivoj Blizanki jarčevski ascendent je pomogao da izdrži odvojenost, glasine o drugim djevojkama, neizvjesnost razvoja veze. Kad je napunila 17 godina, Elvis je od njenih roditelja ishodio dopuštenje da se Priscilla preseli k njemu. Nakon sedam i pol godina brižnog skrivanja od javnosti vjenčali su se i ubrzo postali roditelji.
Priscilla je s Venerom i Marsom u konjunkciji u Ovnu dobro znala kako dobiti sve što želi. Ipak, njena se Venera uhvatila u opasnu mrežu Elvisovog Plutona i Urana. Uranova iskričava energija stvara slinu privlačnost na početku veze, no ubrzo traži nove izazove. Pluton je poput strašnog Hada oteo njeno srce. Znala je da je veza s toliko slavnim i poželjnim čovjekom zapravo pozlaćeni kavez, no bila je potpuno hipnotizirana. Elvis je određivao uvjete i kontrolirao razvoj veze. Nakon rastave priznao je da je vjerovao kako će Priscillu oblikovati prema svojim zamislima. To je pravi plutonovski poriv za apsolutnom moći kojom upravlja i određuje perspektive razvoja. „Mislio sam da je mogu naučiti da bude nježna i privržena.“ Time je naglasio najbolniju razliku među njima, koja je potkopala njihovu vezu. Elvisov Riblji Mjesec opisuje naglašenu osjećajnost, želju za toplom vezom u kojoj se supružnici prožimaju poput jednog bića.

Elvis je sa mnom mogao opet biti dijete, pobjeći od odgovornosti, prijatelja, obožavatelja, medija, svijeta. Sa mnom je mogao biti ranjiv i djetinjast.

Priscillino Sunce u zračnom znaku Blizanaca ne samo što je u napetom kvadratu s Elvisovim Mjesecom, već i život doživljava razumom a ne osjećajima. Premda je njen Mjesec u Škorpionu duboko osjećajan, ipak su njeni osjećaji skriveni iza obrambenih zidova šutnje, tajnovitosti i nespremnosti da se prepusti nekontroliranoj bujici osjećaja. Život uz Elvisa nije nudio nimalo privatnosti. Priscilla se morala prilagođavati njegovim potrebama, njegovoj slavi, potiskujući svoje osjećaje i potrebe. Brak je vrlo brzo bio narušen nevjerama s obje strane i završio je razvodom nakon šest godina.
Elvis je patio za Priscillom i nakon rastave njegov je život nepovratno krenuo nizbrdo. Naglašeni Neptun njegova horoskopa gotovo je neprimjetno brisao granice stvarnosti potkopavajući stabilne jarčevske energije. Kad je pritisak slave postao prejak, Neptun je spremno ponudio tabletu sedativa kao bijeg i utjehu. Elvisove osobne nesigurnosti s vremenom su se prometnule u ekscesno ponašanje, tipično za negativno izražavanje jupiterove energije koja voli na sve moguće načine ugađati sama sebi. Bezbrižnost i optimizam razuzdali su se u nemar kojim je prerano potrošio vlastite snage, zdravlje i život.

Elvis Presley 8.1.1935.

S Venerom u Jarcu Elvis je bio staložen u pitanju veza, no njegov je osjećajni Mjesec u Ribama bio zaljubljive prirode, željan nježnosti i emotivnog spajanja s voljenom osobom. Ipak, Venera pod izazovnim aspektima Plutona i Urana značila je duboko ukorijenjenu nesigurnost u vlastite vrijednosti i izuzetnu ranjivost. Možda su zato Priscilline nježne godine predstavljale za Elvisa bezopasnu nevinost za koju se nadao da ga ne može povrijediti.

Priscilla Presley 24.5.1945.

Na prvi se pogled čini da Jarac i Blizanac nisu baš skladan par. No Prisicllin je ascendent u Jarcu, a njen škorpionski Mjesec upotpunjava Elvisov u Ribama. Vladar Priscillinog blizanačkog Sunca – Merkur, nalazi se u Biku i pruža duboko razumijevanje Elvisovom Suncu u Jarcu. Bilo je dobro dok je trajalo, no vezi je presudio snažan utjecaj Urana, previše nestalan da bi jamčio vezu za sva vremena.

Napisala: Senka Ljubić, objavljeno u Astro Magazinu.astro