Novosti

Elizabeth Taylor – Portret Ribe

Elizabeth Taylor velika je glumačka diva, podjednako poznata po svojim brojnim brakovima kao i po filmskim ulogama ovjenčanim s dva Oscara. Žena ljubičastih očiju, eterične ljepote, astrološka je Riba, a njen je život bio izuzetan, gotovo nestvaran, okružen slavom i bogatstvom, ljubavima i dijamantima, bolestima i skandalima. Rođena je 27.02.1932

Astrološke Ribe tankoćutna su i nježna bića koja često ostavljaju dojam kao da nisu od ovog svijeta. One su mistične, tajanstvene, nadasve privlačne. Duboko uronjene u svijet mašte i vizija prožetih vjerom u bolji svijet, Ribe se ne oslanjaju na razum, već na intuiciju, teže slobodi od svih spona i svjetovnih pravila. Uz nježne vodene energije Riba, Elizabeth ima snažni Mjesec u Škorpionu. To je intenzivna i nepopustljiva narav koja se tvrdoglavo fiksira na osjećaje kao i na umjetničke aktivnosti. Ona je razmažena diva, hirovita, nestabilna, promjenjivog raspoloženja. Mjesec u kvadratu s Jupiterom, daje joj osjećaj da je posebna, stoga i zaslužuje više u životu. Ne samo da ima pravo na najbolje – ima pravo na sve! Hrani se ritualnim doživljajima, poput vjenčanja, svime što je skupo, ekstravagantno, pretjerano, poput skupocjenih dijamanata koje strastveno skuplja.

 

Žena – čarobnica

Samosvijest i potrebu za kontrolom dodatno će pojačati Mars u konjunkciji sa Suncem, koji želi dominirati i pod svaku cijenu nametnuti svoju volju. Marsovu žestinu tek će malo prigušiti znak Riba, pa Elizabeth vlada suptilno, prikriveno, manipulirajući osjećajima drugih ljudi. Srljajući iz braka u brak Elizabeth će svakom muškarcu koji pobudi njeno zanimanje smjesta pridodati viziju ljubavi, idealizirati partnera ne vidjevši ga kakav stvarno jest. Elizabeth poput većine Riba treba emocionalno stapanje kao obranu od samoće. Samoća nije samo neugodno iskustvo, to je zastrašujuća prijetnja uništenjem. Stoga i u nametanju svoje volje Elizabeth mora biti oprezna. Neptun iz opozicije Suncu i Marsu šapuće: pripazi draga, ne želiš biti sama, pa nemoj biti previše sebična i agresivna, jer te onda nitko neće voljeti. Stoga je Elizabeth umiljata i uglađena, njena agresivnost je potisnuta, jer ona osjeća da se ne smije ponašati prijeteći. Odatle hirovitost i nestalnost, stalna nepetost. Na površini je ljutnja prikrivena, vidljivo je manipulativno uglađeno ponašanje. No sva ta ljutnja i agresivnost iznutra rade štetu, pa ne čudi da je Elizabeth često tonula u depresije, da se odavala alkoholu, tabletama ili hrani. Njene su bolesti bile česte, jednom je čak bila klinički mrtva, no čini se da je tome uvelike pridonjela ta pasivna agresija koja je iznutra slabila sustav. Neptun će joj podariti veliku kreativnost, a  Mars ima snage iznijeti na svjetlo dana izmišljene svjetove. Elizabeth ima jedinstven dar da osjeti publiku i zna kad je dotaknula duboku strunu. Ona zna upravljati kolektivnim osjećajima na gotovo magičan način. Dovoljno je da zablista pod svjetlima pozornice ili filmskog platna, da brojna publika u njoj vidi oličenje vlastitih čežnji i snova. „Ona nije žena, ona je čarobnica!“, rekao je njen najslavniji muž Richard Burton.

.

Spavala sam samo s muškarcima za koje sam bila udana. Koliko žena može to tvrditi?

Prepuštena strastima

Venera smještena u Ovnu izrazito je izazovna. Elizabeth želi osjetiti učinak vlastite ljepote, ona izaziva, želi se natjecati, osjetiti svoju moć. Venera je napetom odnosu s Uranom i Plutonom. Osjećaj osobne moći je srž osjećaja vlastite vrijednosti, a što će Elizabeth dati osjećaj snage nego bogatstvo, dijamanti i muškarci. Pluton u kvadratu s Venerom simbolizira komplicirane i problematične veze pune strasti i borbe za prevlast nad partnerom. Venera i Uran uvijek su imali reputaciju čestih promjena u vezama, a Elizabeth se čak osam puta udavala. Ovako istaknuta Venera naglašava individualizam i potrebu za osobnom slobodom, što je u suprotnosti s osjećajnošću Riba, pa u plamenu strasti nastaje velika ranjivost. Uz snažnu volju i intezivnu osjećajnost Elizabeth je jurila iz braka u brak dopuštajući da strasti upravljaju njenim životom. Svaka je njena veza bila vrlo intenzivna, a s Richardom Burtonom vjenčala se čak dvaput. Poznate su njihove žestoke svađe, ali i strastveni osjećaji koji ih nisu usrećili. Život pun prevrata donosio je teška iskustva. Elizabeth je jednog muža izgubila u avionskoj nesreći, izazvala skandal započevši vezu s Burtonom dok su oboje bili oženjeni, čitavog se života borila s bolestima, da bi se uvijek plutonovski regenerirala i vratila u život.

Danas ova jedinstvena diva pokazuje svoju suosjećajnost humanitarnim radom. Nije u braku, pa se čini da su se njene strasti usmjerile prema dijamantima koji ju jedini nisu iznevjerili i koji su ipak ženini najbolji prijatelji.

 

Astrološka Riba je i Lou Reed, čiji portret možete pročitati ovdje – Lou Reed

 

Napisala: Senka Ljubić, objavljeno u Astro Magazinu.astro