Novosti

David Bowie

David Bowie glazbenik, umjetnik, slobodna duša koja pomiče granice. Glazba je bila glavni medij njegovog izražavanja, no s jednakom je strašću istraživao glumu, modu, slikarstvo, scenski nastup. Iznad svega je cijenio umjetničku slobodu pa je s lakoćom mijenjao svoje scensko biće. Od davno stvorenog Ziggy Stardusta, preko Thin White Dukea, prevalio je dug put istraživanja osobne i umjetničke slobode. Rođen je 8.1.1947.

David Bowie ima Mjesec u znaku Lava, koji je ključ razumijevanja njegovog horoskopa. Energija Lava dramatična je i ekspresivna. To je energija vatre koja se nezaustavljivo širi u kreativnom ostvarivanju osobnosti, u ekspresiji vlastitih vizija, u pokušaju osobnosti da se otrgne dosadnoj rutini svakodnevice i bude veća od života. Mjesec u Lavu simbolizira motivacijsku potrebu za priznanjem, pohvalom, ljubavi i divljenjem drugih, a to će priznanje i ljubav učvrstiti osjećaj posebnosti i važnosti vlastitog ega. Da bi se ta potreba ispunila, potrebno je doći pred oči javnosti, potrebno je stati na scenu, otvoriti se pogledima, svjetlima pozornice, slavi i svemu što ona donosi. Mjesec u Lavu potaknuo je Davidovo zanimanje za scenski nastup, potrebu da plijeni pozornost, pa ne treba čuditi početak njegove karijere, kada je na glamurozan način, kao Ziggy Stardust privukao pozornost ne samo svojom glazbom, već i pojavom.

Podznak u Vodenjaku odgovoran je za stvaranje „svemirskog“ lika, ali to nipošto ne znači da bismo Davida Bowieja trebali na silu ugurati u arhetip Vodenjaka. Kroničari glazbe smatraju Bowieja avangardnim umjetnikom, originalnim, pionirom, onim koji je hrabro kršio granice. No sam Bowie vrlo je jednostavno objasnio da je uvijek znao naslutiti kolektivne energije, opipati bilo trenutka. Kad je stvarao glazbu nije ga vodila ideja da iskorači izvan granica. Zanimala ga je sloboda da istražuje svoju vlastitu kreativnost. Mnogi su njegovi albumi dočekani s nepovoljnim kritikama, da bi tek kasnije bili prepoznati kao iznimno važni i vrijedni.

No vratimo se Mjesecu. Smješten u sedmoj kući, pojačao je potrebu da Bowie samog sebe kreativno ostvaruje pred publikom, pred očima javnosti. Mjesec u bliskoj konjunkciji sa Saturnom i konjunkciji nešto većeg orbisa s Plutonom simbol su stvaranja konkretnih formi (Saturn) koje bi se potom dekonstruirale (Pluton) u dinamičnoj tranformaciji umjetničkog identiteta. To je razlog velikim zaokretima u njegovoj karijeri, u glazbenom i vizualnom smislu, ta stalna transformacija i ponovna izgradnja stvaralačke osobnosti.

Osim podznaka u Vodenjaku, koji Davidu daje ozračje jednostavno slobodnog i neovisnog kreativca, važno je primijetiti da je u prvu kuću umetnut znak Riba. U izražavanju osobnosti, u Davidovom vlastitom doživljaju vlastitog identiteta snažno je prisutan senzibilni umjetnik. To potvrđuje i snažno naglašava Sunce u dvaneaestoj kući, kao i Neptun, vladar Riba, u kvadratu sa Suncem, s Marsom i s Merkurom, vladarom pete kuće kreativnog stvaranja. Razmislimo li malo, vidjet ćemo da ta sposobnost „opipavanja pulsa“ života, pulsa globalne kulturne scene, snova i čežnji koje nas nadahnjuju u svakodnevnom životu izvire upravo iz tog ribljeg senzibiliteta. Sunce u dvanaestoj kući znači potragu za samim sobom kroz žrtvovanje čvrstih granica osobnosti da bi se ona proširila, povezala s nečim većim, da bi postala neka vrsta ikone koja nadahnjuje druge. (*O Suncu u dvanaestoj kući pročitajte i u tekstu o Janis Joplin.) Ta potraga za sobom posve ga je prirodno vodila kroz različite umjetničke, scenske identitete, poput Ziggy Stardusta, Thin White Dukea, šminkera u odijelu i kravati, osobe koja eksperimentira s drogama i s vlastitom seksualnošću.

Kreativni senzibilitet još je uvećan kvadratom Sunca i Neptuna, uz obilni dodatak karizme koja se lako iščitava iz kvadrata Marsa i Neptuna. Mars koristi maštu i iluziju kako bi se dokazao i potvrdio sebe! Ne zaboravimo da je Neptun vladar glazbe! Iz svega ovoga jasno vidimo da je Neptun puno snažnije prisutan u natalnom horoskopu Davida Bowieja, nego primjerice Uran ili arhetip Vodenjaka.

Sunce u Jarcu, zemljanom znaku, pritom je dalo dovoljno stabilne energije, zadržava zdrav odnos sa stvarnošću i pomoglo je Davidu da svoj golemi talent uobliči u stvarna, vrijedna i trajna djela. Odnos vatrenog Mjeseca i zemljanog Sunca napetost je između vizija i stvarnosti, traži balans između potrebe za razvojem i potrebe za sigurnošću. Kreativnost dobiva praktični izričaj i postiže uspjeh!

Vladar Jarca i time dispozitor Sunca je Saturn koji se nalazi u Lavu. Ego traži priznanje, a kroz plutonovske transformacije sugerira da je David neovisan o formi, spreman sve što je  sagradio razoriti te ponovo sagraditi, kako bi ostao vjeran svojoj istini (Pluton), kako bi bio slobodan! Mjesec i Pluton uvijek su posebno snažan signal da je potreba za kreativnim izražavanjem vlastite osobnosti (Lav) dovedena do ekstrema (Pluton). Radi se o vrlo snažnim unutrašnjim silama koje nije moguće zadržati u okvirima prosječnog života. Iza tog posebnog planetarnog kontakta slutimo Davidove komplicirane emotivne potrebe i vjerojatno složen odnos s majkom, s arhetipom ženskog općenito, ali i duboke unutrašnje preobražajne sile koje su ga i učinile velikim, slavnim, genijalnim umjetnikom.

Mjesec je iz sedme kuće, kuće javnosti, publike, života pred svjetlima pozornice u trigonu s Venerom naje  MC-u. Lagano je to i neometano kanaliziranje kreativnih energija koje traže priznanje u umjetničkoj karijeri (Venera konjunkcija MC).

David Bowie bio je moj veliki junak, možda i zato što je moj Mjesec u Lavu. Kad biste me pitali koja mi je Davidova najdraža, stara stvar, teško bi mi bilo izabrati – no ipak, pjesma Heroes u mojim očima odlično ocrtava Mjesec u Lavu te mi je posebno važna. No u mom srcu David je možda uvijek bio Major Tom, koji nas i sad, ako mu je uopće stalo, gleda s nekih svemirskim daljina i juri u nova prostranstva postojanja, u nove izazove duše!

David nas je ostavio 11.1.2016., no njegova posebna glazba ostaje nam srećom zauvijek!

You must be logged in to post a comment.