Novosti

Charlie Chaplin – portret Ovna

Gospodin, skitnica, pjesnik i sanjar, usamljenik koji se uvijek nada romanci i avanturi, to je Charlie Chaplin. Nadaleko prepoznatljiv lik malog skitnice koji se silno trudi biti otmjeni gospodin, u svojim prevelikim hlačama i premalom sakou, s neobičnim brkovima i velikim cipelama, te na koncu s onim neizostavnim obilježjima gospode, cilindrom i štapom. Prpošan i neuništiv, mali se skitnica uvijek hrabro nosio s različitim izazovima, baš kako i dolikuje spontanoj vatrenoj energiji Ovna kojoj pripada Chaplin. Astrološki Ovnovi su poduzetni, izravni ljudi koji će se nastojati nametnuti i dokazati svoju važnost. Spremni na izazove, borbenog duha lako postaju predvodnici. Osjetiti svoju snagu i neovisnost njihova je životna svrha.

Bio sam i ostao samo jedno – klaun. A to me svrstava na puno višu razinu od bilo kojeg političara.

Smijeh je lijek

Chaplin se od najranijeg djetinjstva morao boriti za opstanak. Rođen je 16.4.1889.u problematičnoj i siromašnoj obitelji zabavljača počeo je glumiti već s pet godina. Život je bio težak uz bolesnu majku i oca alkoholičara koji je zarana napustio obitelj. Chaplin je morao jako rano odrasti i što prije postati samostalan. Njegovo je stvaralaštvo kao i svjetonazor duboko oblikovano tim tužnim djetinjstvom. Lik skitnice, sitan i naizgled nejak pred nedaćama ovog svijeta njegov je alter ego. No nikad mu nije manjkalo hrabrosti da prihvati izazove stvarajući iz njih komediju. Smijeh je tonik, olakšanje, prestanak boli. Dan bez smijeha je potraćen – smijeh je jedini način da se izdrži u svakoj situaciji. Brojna publika, većinom siromašna i obespravljena, lako se mogla poistovjetiti s tim hrabrim i otmjenim siromaškom.
Uran u opoziciji Suncu i Merkuru u Ovnu opisuje naglašenu potrebu talentiranog komičara da pronađe jedinstveni i individualizirani izraz svoje osobnosti. Osobnost njegovog formata iskoračila je iz skučenog medija pučkih kazališta, preko filma, postavši nezaobilazni uzor svjetske kinematografije. Uran opisuje revolucionarni duh koji se izražavao osobno i umjetnički. Chaplin je bio jedan od pionira filmske komedije. Kroz svoje stvaralaštvo a tako i osobnim stavovima izražavao je osjećaj za pravdu, spremnost na borbu za vlastite ideale. Uvijek na strani siromašnih i potlačenih, jasno je izražavao svoje neslaganje s društvenom nepravdom i nejednakošću. Zbog svojih je ideja imao mnogo neprilika radeći u kapitalističkom okruženju. Ne bojeći se biti drugačiji, Chaplin je krčio vlastiti put do svjetske slave.

Kontrolirana žestina

Chaplin ima Mjesec i ascendent u Škorpionu što će prigušiti vatrenu energiju Ovna. Škorpionska energija je tajnovita i zatvorena, brižno štiti svoj unutrašnji svijet. Voda i vatra ovih znakova kojima vlada Mars daje žestoku narav. Potrebna je velika prilagodba spontane i poduzetne energije toj potrebi da prikrije i zaštiti duboki osjećajni svijet koji se krije ispod površine. Chaplin je pažljiv promatrač koji uči, osjeća i pamti svako osobno iskustvo. Želi da ga smatraju pouzdanim i važnim, a iskustvo koristi da stekne određenu prednost i kontrolu nad drugima. Ovaj vodeni znak složenih i intenzivnih osjećaja ipak je vidljiv na površini, kroz tipičan škorpionski lik skitnice koji pripada obespravljenim i nemoćnim slojevima društva o kojima se nerado govori. Chaplin je, škorpionski intenzivno, uvijek smrtno ozbiljan i potpuno posvećen onome što radi. Mjesec na samom ascendentu dar je izražavanja bez riječi, dar pantomime kojim Chaplin lako pobuđuje osjećajne reakcije kod publike. Chaplin je uvijek radio spontano u duhu Ovna, puno je improvizirao. Sve što mu treba za dobru komediju je park, policajac i zgodna djevojka. S njim nije bilo lako surađivati jer je, tipično za Mjesec u Škorpionu, želio imati veliki stupanj kontrole, a kao Ovan mogao je jedino biti vođa, nikad sljedbenik. Osnovao je vlastitu filmsku kompaniju i snimao samo ono što je želio i kako je želio.

Chaplinov je privatni život obilježen brojnim vezama. Ovnovi su osvajači, a konjunkcija Venere i Marsa u Biku opisuje ga kao strastvenog i posesivnog ljubavnika. No u osobnim vezama rijetko je bio sretan. Saturn strogim i hladnim zagrljajem sputava Mjesec i Veneru, tako da Chaplin nikada nije naučio spontano izražavati osjećaje. Ne treba čuditi ta emocionalna blokada, jer u osjetljivom razdoblju odrastanja nije imao prilike vidjeti vezu u kojoj vlada ljubav, poštovanje i odanost. Premda romantičan i strastven, rijetko je čak i u intimnim vezama razotkrivao svoju dušu, nadomještajući iskazivanje ljubavi kontrolom. Tek je posljednji brak, kad su mu bile 54 godine, s osamnaestogodišnjom Oonom O’Neil, kćeri slavnog književnika, donio smirenje i ozračje obiteljske sreće okrunjene s osmero djece.

Napisala: Senka Ljubić, objavljeno u Astro Magazinu.astro