Novosti

Carol Lombard & Clark Gable – Recept za ljubav

Ljubavnu priču Carole Lombard i Clarka Gablea kao da je napisao hollywoodski scenarist koji igra na prokušani recept za uspjeh. Za veliku ljubavnu priču potrebno je uzeti dvije snažne osobe, lijepe, po mogućnosti slavne i dobro začiniti glamourom. Pustiti da se buduća velika ljubav neko vrijeme kuha na laganoj vatri raznolikih prepreka. Potom sljubiti osobe u sudbonosnom susretu kad će ljubav proključati. Servirati sa slatkim prilogom sretnog obiteljskog života. Prije nego se sretna ljubavna priča ohladi ili zagori, prerezati na pola. Da bi ljubav postala legendarna potrebno je okrutno i prerano razdvojiti ljubavnike.

Komičarka

Krhka plavuša Carol, astrološka Vaga, bila je profinjene ljepote, šarmantna i duhovita. Podznak i Mjesec u Ribama razbili su suzdržanost Vage naglašavajući romantičnu i spontanu narav. Nježne energije Riba pokazuju sposobnost da upija nevidljiva strujanja, da suosjeća. To je sposobnost prilagodbe i oponašanja, ali i astrološki pokazatelj popularnosti koju je brzo i lako stekla. Carol se proslavila glumeći u „uvrnutim“ komedijama. Svi su je voljeli i svima se znala prilagoditi. Bila je prirodna i iskrena, s neicrpnom željom za zabavom i humorom. Komičarski talent simbolizira Jupiter koji je veličanstveno zasjeo nasuprot Mjesecu. Sunce je dio velikog križa sa Saturnom, Uranom i Neptunom. On opisuje maštovitost i glumački talent no taj je talent „otkačen“ i originalan. Inteligentna i slobodoumna žena uz pomoć Saturna je ambiciozno i marljivo iskoristila sve svoje ideje i maštu gradeći karijeru. Odrastala je bez oca, retrogradni Saturn je u opoziciji Suncu. Tijekom života je nesvjesno tražila nadomjestak očinske figure. Njen prvi brak sa šesnaest godina starijim glumcem Williamom Powelom kratko je trajao.

Živjela sam prema pravilima muškog svijeta ali nikad nisam zaboravila najvažniji ženin zadatak – izabrati pravu boju ruža za usne.

Samotnjak

Clark se rodio iste one godine kad je osnovan Hollywood. Sa Suncem u Vodenjaku bio je snažne volje i neovisna duha. Želio je živjeti prema vlastitim pravilima. Mjesec u Raku simbol je osjećane duše koja je više od svega željela emocionalnu sigurnost. Već je kao beba ostao bez majke. Neumoljiva opozicija Saturna i Mjeseca pokazuje duboki osjećaj samoće i napuštenosti. Clark je čitavog života nesvjesno tražio sigurnost majčinske ljubavi. Naočit i pametan ali beskrajno nesiguran dva se puta ženio puno starijim ženama. One su mu svojim iskustvom i novcem pomogle da postane zapažen glumac. S podznakom u Jarcu ostavljao je dojam suzdržanosti, samokontrole. No tu se zatekla Venera koja zrači senzualnom i romantičnom energijom, pa Clark postaje poželjna meta ljepotica. Clark je bio veliki zavodnik a nakon filma Zameo ih vjetar i nezaboravne uloge Rhetta Butlera postao je „Kralj Hollywooda“.

Da sam zaveo sve žene koje sam trebao zavesti, ne bih imao vremena za pecanje!

Mama i tata

Sudbonosni susret zanosne komičarke i neodoljivog glumca dogodio se na ludoj hollywoodskoj zabavi. Prelijepa Carol u bijeloj svili očaravajućim je sjajem svog Neptuna zavela Clarkov osjećajni Mjesec koji se rastopio u toj sudbonosnoj konjunkciji. Clark se smjesta zaljubio preko ušiju, koje su, kad smo već kod toga, bile goleme i klempave na radost hollywoodskih zlobnika. No postale su njegov zaštitni znak baš poput brčića koji su naglašavali vučji osmjeh. Vodenjak Clark u osobnim vezama teško je podnosio osjećaj pripadanja. Pa ipak Mjesec u Raku spremno će prihvatiti čudo ljubavi. Carol mu je bila podrška, a njen vlastiti neovisni duh nije mu predstavljao prijetnju. Njen mu je Mjesec u Ribama dao istinsko razumijevanje i suosjećanje. Napokon je našao pravu zamjenu davno izgubljene majčinske ljubavi. Carol se može osloniti na muškarca kojeg voli i u Clarku čiji Saturn aspektira njeno Sunce i ona pronalazi davno izgubljeni autoritet očinske figure.
Tri godine potajnog hodanja oženjenog glumca i vesele razvedenice izazvalo je negodovanje moćih šefova studija, no Carol i Clark su uspjeli premostiti sve prepreke. Oženili su se čim je Clark ishodio razvod. Vage žive za romantičnu vezu a naglašeni znak Riba pokazuje Carolinu spremnost da se žrtvuje za voljenog muškarca. Preuzima ulogu dobre supruge koja će se povući u muževu sjenu i biti mu potpuna podrška. Zaprepastivši blazirani filmski svijet odlaze živjeti na selo. Tamo se zabavljaju lovom i ribolovom, izletima u prirodu i beskrajno uživaju u svojoj sreći. Tepaju si nadimkom mama i tata! Idilu koja traje tri godine pomutilo je jedino to što nemaju djece.

Odlazak u legendu

Uoči drugog svjetskog rata Carol je snimila svoj 57 (!) film. Istovremeno je promovirala vladine ratne obveznice. 16. siječnja 1942. Carol se što prije htjela vratiti kući s turneje. Čini se da ju je mučila mješavina ljubavne čežnje i ljubomore pa je željela putovati avionom. Clark je i dalje bio meta obožavateljica, a Carol nije bila naivna. Njen agent i njena majka nisu voljeli avione i predlagali su povratak vlakom. Priča se da je Carol, uvijek spremna na šalu, pristala da bacanjem novčića odluče o povratku. Sudbina je odlučila da to bude avion koji se srušio u planinama Nevade. Carol je poginula. Bile su joj 33 godine! Srušili su se snovi jedne velike ljubavi, koja je tako otišla u legendu. Clark je lud od boli otišao u rat. Borio se u ratnom zrakoplovstvu s nadom da će poginuti i pridružiti se svojoj jedinoj ljubavi. Premda je nastavio živjeti nikad ju nije prebolio.

Carole Lombard 6.10.1908

Carol je za jednu Vagu bila neobično neotesana, poznata po svom paprenom rječniku i bestidnom smislu za humor. „Izvanredna djevojka! Luda ko’ stjenica!“ pohvalio ju je slavni redatelj Howard Hawks. Drugi ju je redatelj nazvao bezbožnim anđelom: „Lijepa kao anđeo a psuje kao mornar!“ Uran i Jupiter začinili su njenu astrološku kartu tim posebnim darovima.

Clark Gable 1.2.1901

Veliki zavodnik bio je povučen čovjek. U ženama je tražio majčinsku utjehu, no čini se da je u izražavanju osjećaja bio suzdržan. Naizmjenična povezanost mjesečevih čvorova s Carolinim Mjesecom i Clarkovim Jupiterom govori o dubokim karmičkim vezama. Carol mu je dala istinsku toplinu osjećaja i emocionalnu sigurnost. On je bio njeno nadahnuće, njen smisao života!

 

Napisala: Senka Ljubić, objavljeno u Astro Magazinu.astro