Novosti

2017 globalno i osobno

Svjedočimo kako su naglašeni promjenjivi znakovi zadnjih godina (Neptun u Ribama, Saturn u Strijelcu i Jupiter koji je od kraja 2015 do jeseni 2016 bio u Djevici) doveli u pitanje sve postojeće vrijednosti i granice. Zadaća promjenjivih znakova i jest da dovede u pitanje sve ono što smeta razvoju, sve ono što se može popraviti ili mora promijeniti. Energija promjenjivih znakova je prilagodljiva, reaktivna, eklektična, spretno koristi svaku priliku da ostvari svoje potrebe. Polaritet Ribe – Djevica suprotstavlja vjeru i znanje, kaos i red, kreativnost i praktičnost. Polaritet Blizanci – Strijelac suprotstavlja činjenice i viziju, znanje i razumijevanje, ideju i ideologiju.

Naglasak na promjenjivim znakovima na neki je način otvorio vrata kaosu – zaokrenuli smo, zapravo očekivano – prema prošlosti. Taj zaokret prema prošlosti nema zapravo veze sa samim promjenjivim znakovima, koliko ima veze s dugogodišnjim boravkom Plutona u Jarcu – transformacija koja se hrani energijom konzervativnog Jarca, okrenutog prošlosti i čuvanju postojećih struktura, strogog i spremnog na odricanja. Vladar Jarca, Saturn se u Strijelcu dobro nahranio onim manje poželjnim aspektima tog znaka – ideologijom, no naravno, onom idelogijom koja je okrenuta prošlosti, te je oživio ideju o religijski (Strijelac) uvjetovanim zakonima (Saturn).

Uvijek kad se događaju promjene, a naglasak promjenjivih znakova nas je upozorio da su one nužne, događa se jedna vrsta rascjepa. Jedan dio populacije i moćnika, prestrašen novim i svim izazovima koje zakorak u novo i nepoznato može donijeti sa sobom, želi pod svaku cijenu zadržati stvari kakve jesu, a budući razvoj vidi u povratku prošlosti, povratku prema vrijednostima koje su poznate, tradicionalne i koje imaju čvrste granice. No jedan dio populacije i moćnika, ima hrabrosti i znatiželje da se okrene novim izazovima. Posve je očekivano da trenutni politički moćnici imaju naglašene promjenjive energije u svojim horoskopima. Primjerice Vladimir Putin ima Mjesec u Blizancima; Donald Trump ima Sunce u Blizancima i Mjesec u Strijelcu. Erdogan je Riba s Mjesecom u Strijelcu, Angela Merkel ima podznak u Strijelcu.

Jupiter u Vagi

Posebnost 2017. je Jupiterova opozicija s Uranom. Jupiter je od rujna 2016. u Vagi u kojoj ostaje do listopada 2017. Energija Vage ističe važnost društvenih veza i braka. Prilika je to da naučimo bolje savladavati konflikte i stvarati kompromise u svim vrstama veza. Jupiterova pozitivna energija podržava bračne odnose, no optimizam Jupitera i idealizam Vage skloni su sve što se ne uklapa u idealnu sliku sakriti ispod tepiha. Zato trebamo objektivno promotriti svoje veze da bismo izbjegli površnost odnosa. Vaga ima izažen i profinjen smisao za ljepotu, a Jupiter će uzdići ideal ljepote na drugačiju razinu. Izazov za sve nas je da prihvatimo sebe u svojoj vlastitoj vrsti ljepote i jedinstvenosti te da učvrstimo u sebi one kvalitete koje nas uravnotežuju. Svi koji se bave stvaranjem ljepote, umjetnošću, kozmetikom, ili modom mogu proširiti svoje poslovanje i postići brzi uspjeh. Društvene mreže imat će još veći utjecaj na svakodnevni život. Simbolika Vage jest u tome da važe, razmišlja kako pomiriti suprotnosti, kako svima udovoljiti tražeći kompromise. Možemo se zapitati gdje trebamo postići više ravnoteže u životu? Gdje treba dodati, a gdje oduzeti kako bismo postigli sklad? Možemo li se nadati da će na geopolitičkom planu to značiti više dijaloga, a manje nasilja – primirje?

Jupiter opozicija Uran

Egzaktna opozcija Jupitera u Vagi i Urana u Ovnu događa se tri puta: 27.12.2016. na 20 stupnjeva; 7.3.2017. na 22 stupnja i 27.9.2017. na 27 stupnjeva. U trenutačnom općem smjeru prema natrag, prema konzervativnim vrijednostima, nije lako vjerovati da će kombinacija energija Jupitera i Urana imati najpozitivnije učinke. Njihov negativan učinak mogao bi biti dogmatsko uvjerenje o pravičnosti i istinitosti jedne jedine vizije – one vizije koju pojedinačno zastupa neki politički ili vjerski vođa. Golema Jupiterova energija koja širi sve čega se dotakne može nadahnuti revolucionarne energije Urana da prihvatit izazov rušenja onih postojećih struktura na društvenoj, kulturnoj, političkoj, vjerskoj razini, koje se ne uklapaju u „jedinu istinu“, jedini „istinski, ispravni svjetonazor“. Jupiterova energija, kad se izražava neumjereno donosi aroganciju, superiornu etičnost i pravičnost, a Uran ima potencijal inovacije, tvrdoglavu uvjerenost u vlastite ideje, što može imati destruktivne posljedice. U ime pravde (Uran) i etičnosti, sa snažnim naglaskom na religiju (Jupiter; Saturn u Stijelcu), u ime plemenitih ideja, mogu se žrtvovati pojedinačne sudbine, jer Uran ne mari za emocije, nije suosjećajan, vode ga ideje. I sklon je radikalnim svjetonazorima. Ovaj je ciklus od početka, od 2010. obilježen velikim nemirima i smjenama na vlasti u arapskom svijetu. No tu je i žestina kojom se uzdigla „konzervativna revolucija“ u zapadnom svijetu. Sad su dosegle neku vrstu vrhunca.

S druge strane ova kombinacija energija može donijeti značajne tehničke inovacije, zanimljiva postignuća u znanosti, medicini, kulturi. Ova se opozicija događa svakih 14 godina, pa su trendovi koji su započeli s njihovom konjunkcijom 8.6.2010. u Ovnu, kad je ovaj ciklus započeo, sad stigli u fazu zrelosti, kad smo svjesni njegovih učinaka i možemo „ubirati plodove“ onoga što su nam donjeli. Oslobođena vizija napretka, a on može različitim društvenim skupinama značiti različite stvari, znači nove perspektive u pronalaženju (Ovan) novih i neistraženih načina egzistencije. (Sve se više priča o životu na Marsu, kroz filmove i popularnu kulturu, npr.) U svakom slučaju ne možemo očekivati smirivanje situacije, uzbuđenja su tu, premda Jupiter u Vagi pokušava tražiti rješenja kroz pregovore, primirja, dogovore i kompromis. No s Uranom u Ovnu, čini se da su šanse za kompromise ipak male.

U našim osobnim životima

Jupiterova energija širi sve čega se dotakne, pa bi Vage, Vodenjaci i Blizanci mogli napredovati u svim područjima života i ostati nepokolebljivo optimistični čak i ako ih zaskoče nevolje. Jupiterova energija daje veliki apetit za životom i samosvijest kojom se drsko postavljamo pred izazovima. Ponekad optimizam može biti i prevelik, pa pripazite da zadržite pravu mjeru u svemu, u poslu, trošenju i uživanju. To posebno vrijedi za Ovna, Jarca i Raka čiji planovi i očekivanja rastu do neba, ali će popustiti njihov uobičajeni oprez i staloženost, pa se mogu precijeniti. Jupiter u Vagi posebno je povoljan i za Lava i Stijelca, a Strijelcima će pomoći da s vedrinom odrade sve one zadatke, ako već nisu, koje im postavlja Saturn.

Saturn je u 2017. i dalje u Strijelcu, boravi u zadnjoj trećini znaka. Poziv da odrastu, da više rade i budu odgovorniji upućuje Stijelcima i Blizancima, Djevicama i Ribama, posebno onima koji su rođeni između 10. i 21. dana prosinca, lipnja, rujna ili ožujka. Saturn donosi vrijedne darove mudrosti i slobode, premda je često prerušen u težak životni zadatak. Ne bojte se, nego zasučite rukave i primite se posla. Vrijeme je da završite poslove i odnose koje već predugo vučete, a u sebi ćete otkriti snagu da uspješno okončate jedan veliki ciklus svog života. Saturn će podržati Ovna i Lava, Vagu i Vodenjaka u ostvarivanju kreativnih ideja, u učenju i stvaranju stabilnih ljubavnih veza.

You must be logged in to post a comment.